Birol Ertem’in Raporuna Acilen Kulak Verilmeli

0
179

Yeniçağ Gazetesi Yazarı Mehmet Faraç, iç savaş tehlikesinin bir kez daha sınıra dayandığını söyledi. CHP’nin eski milletvekillerinden Birol Ertem’in Suriye çıkmazının olumsuz yansımalarıyla ilgili gözlemlerini de yeniden gündeme getirdi…

Suriye’nin İdlib şehrinde yaşananların, yakın coğrafyamızdaki iç savaş tehlikesinin bir kez daha sınıra dayandığını ortaya koyduğunu söyleyen Yeniçağ Gazetesi Yazarlarından Mehmet Faraç, bölgemizle ilgili önemli saptamalarda bulundu. Köşe yazısında CHP eski Milletvekili Birol Ertem’in uyarılarını da gündeme taşıyan Faraç, Ertem’in saptamalarının aslında tüm Akdeniz ve Güneydoğu’yu cenderede tutan buhrana işaret ettiğini belirtti.

Konuyla ilgili bir köşe yazısında; Türkiye’nin İdlib meselesi ile birlikte yeni bir kaosun kapısına sürüklendiğine de işaret eden Faraç, Rus ve Türk garantörler arasında, İdlib’te sorunlu bölgelerin kaderini belirleme arayışlarının devam ettiğini, bölgede yeni gözetleme kuleleri kurulması düşünüldüğünü ancak bu durumun Suriye iç savaşında en sorunlu bölgelerden biri olan İdlib’in geleceğiyle ilgili umut vermediğini de gözler önüne serdi.

Değerlendirmesinde, AKP iktidarının 8 yılı aşkın süredir Türkiye’yi hem keşmekeşin ortasında tutan, hem de iç güvenlik riskine sürükleyen Suriye politikasını acilen değiştirmesi gerektiğine de değinen Faraç, Türkiye’de gündemin değişmeyen maddesinin; milyonlarca Suriyelinin yaşattığı gerginliklere muhalefetin artan tepkisi ve sığınmacıların geri gönderilmesi konusu olduğuna da dikkat çekti.

CHP’nin eski milletvekillerinden Birol Ertem’in Suriye çıkmazının olumsuz yansımalarıyla ilgili çarpıcı gözlemlerini de makalesinde yeniden gündeme getiren Faraç, yazısının bir bölümünde şu ifadeleri kullandı:

“…Ertem “Türkiye ile Suriye arasındaki krizin Hatay üzerindeki etkisi” başlıkla raporunda bakın hangi yıkımlara dikkat çekmiş;

“-Hatay’ın toplumsal grupları arasında güvensizlik ve gerginlik derinleşti, ayrışma ve ötekileştirme süreci başladı, mezhepsel gerilim ortaya çıktı. -IŞİD’in dağılması sonucu Güney ve Güneydoğu bölgesi teröristlerin sığınma alanı haline geldi. -Legal ihracatın yerini kaçakçılık aldı, sınır ticareti kayıt dışı ekonomiyi ortaya çıkardı.

-Sığınmacılardan kaynaklanan düşük ücretli yeni işgücü, bölgedeki işsizlik sorununu kangrenleştirdi. -İstanbul’dan sonra Türkiye’nin 2. büyük TIR filosuna sahip Hatay bölgesi, lojistik açıdan olumsuz etkilendi, on binlerce araç çürümeye terk edildi. -Ovada yetiştirilen ve Cilvegözü’nden Ortadoğu’ya ihraç edilen sebze ve narenciye ihracatı durma noktasına geldi. -Hatay vergilendirme sıralamasında 9. sıradayken ekonomik kayıplardan dolayı 13. sıraya geriledi..”

Hatay’ın sorunlarına duyarlı olan Birol Ertem’in saptamaları aslında tüm Akdeniz ve Güneydoğu’yu cenderede tutan buhrana işaret ediyor. İşte bu çarpıcı Hatay raporuna bakarak İdlib üzerinden yaşanan krizle ilgili asıl soruyu sormak gerekiyor; Türkiye; Suriye üzerinden ne kazanıyor ve Hatay’da da olduğu gibi daha ne kadar kaybedecek?

CHP; Birol Ertem’in bu raporuna acilen kulak vermeli, bölgede Suriye kaynaklı sorunlara müdahale için çalıştayları yoğunlaştırmalı, yöre insanına sahip çıkmalı…” (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here