‘Benim Okulum Benim Sanayim” Projesi Açılış Toplantısı İTSO’da Gerçekleştirildi

0
48

Hedef; ‘Yenilikçi Üretim Yöntemlerine Uygun Mesleki Eğitim Altyapısını Oluşturmak’

DOĞAKA 2019 Yılı İmalat Sanayisine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında ‘Benim Okulum Benim Sanayim” projesi açılış toplantısı İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Projenin tanıtım toplantısına, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İskenderun OSB Başkanı Ayhan Tosyalı, İTSO yönetim kurulu üyeleri Müfit Tennioğlu, Raşit Özyurt, İTSO meclis üyeleri, sanayiciler ve iş dünyasından temsilciler,  Esnaf Oda Başkanları, İlçe Milli eğitim müdürleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Yıldırım, müdür yardımcıları ile davetliler katıldı.

İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyl gerçekleştirilen proje hakkında bilgiler veren Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Yıldırım; “DOĞAKA 2019 Yılı İmalat Sanayisine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı Kapsamında, yürütücüsü olduğumuz ‘Benim Okulum Benim Sanayim’ Projesi, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında yürürlüğe girmiştir. Tümay Makine, Kahraman Sarsılmaz Makine ve Yıldırım Ahşap firmaları projemizin iştirakçileridir. Proje kapsamında, İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine CNC Torna Simülasyon, Pnömatik-Elektropnömatik, Otomatik Kumanda, CNC Plazma Kesim, Kaynak Simülasyon ve 3D Akıllı Yazıcı laboratuarları kurulacaktır. Laboratuarlarda İTSO ve iştirakçiler bünyesinde çalışanlara teknolojik gelişmelere paralel Otomasyon, CNC Kodlama, 3D üretim, Plazma Kesim, makine bakım onarım eğitimleri verilecektir. İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de bu eğitimleri alarak bölgenin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamada önemli rol üstleneceklerdir” dedi.

Dünya genelinde, mesleki eğitimin kalitesinin artırılması, bu eğitim modelini daha dikkat çekici hale getirerek iş dünyasına katkıda bulunmak için yeni düzenlemeler yapıldığını kaydeden İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da; “Günümüzde hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanan dünyada, bilim ve teknoloji alanlarındaki ilerlemeler, sanayinin yüksek nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacı artırmıştır. Sanayi kuruluşları, çalışanlarının mesleki tecrübe, bilgi ve becerisine ek olarak, teknolojinin yakından takip edilmesini ve yenilikçi metotların benimsenmesini, temel şart olarak talep etmektedir. Bilindiği üzere, mesleki eğitimin temel amacı endüstrinin ihtiyaç duyduğu nitelikte bireylerin yetiştirilmesidir. Ayrıca mesleki eğitim kişilerin, pratik deneyim ve pratik problem çözme yeteneğini geliştirmekte, nitelikli iş gücü ve uzmanlık vasıfları kazanmasında büyük rol oynamaktadır. Tüm sanayi devi ülkeler tarafından, mesleki okullaşmaya önemli ölçüde yatırımlar yapıldığı bilinmektedir.

Dünya genelinde, mesleki eğitimin kalitesinin artırılması, bu eğitim modelini daha dikkat çekici hale getirerek iş dünyasına katkıda bulunmak için yeni düzenlemeler yapıldığı gözlenmektedir. Ülkemizde de, Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından, mesleki ve teknik eğitimin özendirilmesi ile niteliğinin artırılması amacıyla, çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan biri olarak,  Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, 2019 Yılı İmalat Sanayisine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında, Benim Okulum Benim Sanayim projesi bölgemizde hayata geçirilecektir. “Benim Okulum Benim Sanayim” projesinin temel amacı, mesleki eğitim kurumlarının sanayi ile arasındaki işbirliğini artırmak, imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu eğitici personel, usta öğretici, çırak ve öğrenci yetiştirilmesini sağlamak ve yenilikçi üretim yöntemlerine uygun mesleki eğitim altyapısını oluşturmaktır. Söz konusu proje kapsamında, İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde, birçok atölyenin ve laboratuarın kurulması planlanmaktadır.

Kurulacak olan atölye ve laboratuarlarda, CNC Operatörlüğü, kaynakçılık, 3D yazıcı operatörlüğü ve makine bakım onarım servis elemanlığı eğitimleri verilecek olup, hem bu konularda çalışan, hem de çalışmak isteyen herkes, bu eğitimlere katılabilecektir. Ben de, teknik ve mesleki eğitimin geliştirilmesi amacını taşıyan bu projenin, çok önemli olduğuna inanıyorum. Değerli katkılarından dolayı, Sayın Kaymakamımıza, Sayın Belediye Başkanımıza, Hatay İl Milli Eğitim Müdürümüze, İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’na, proje iştirakçileri olan Tümay Makine, Sarsılmaz Makine ve Yıldırım Ahşap’ın kıymetli yetkililerine teşekkür ediyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Projemizin tüm katılımcılarımıza ve ilçemize faydalı olmasını diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda Proje Koordinatörü Ruhi Başar, projenin mali yapısı ile ilgili teknik bilgiler verdi. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birimi Uzmanı Menal Zubarioğlu da söz alarak; “Ajansımız ile ilgili Mali Destek programı kapsamında İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen, “Benim Okulum, Benim Sanayim’ başlıklı projeyi başarılı bulmuştur ve 29.08.2019 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Projenin uygulama süresi 12 ay olup, bütçesi 475.687 TL.dir. Bütçenin Yüzde 90’ına tekabül eden 428.115 TL ajansımız tarafından finanse edilecektir” dedi.

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da projenin bölge ekonomisine hayırlı olması temennisinde bulundular. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here