Coşkun Selçuk; “OHAL Kaldırılmalı!”

0
191

ihd-aciklama13İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk; “OHAL Kaldırılmalı!”

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra alınan OHAL kararının, içerisinde bulunduğumuz Ocak ayında üçüncü kez uzatılmasına tepki gösterdi.

Tüm toplum kesimlerinin darbeye karşı çıktığını ve darbe teşebbüsünün bastırıldığını hatırlatan Selçuk, darbeciler ve arkasındaki örgütle mücadele etmek için OHAL çıkarılmasına gerek olmadığını savundu. TBMM’de grubu bulanan tüm partilerin bu konuda Hükümete yardım edeceklerini açıklamalarına rağmen, OHAL ilan edilmesiyle toplumsal muhalefetin bir bütün olarak baskı altına alındığını öne süren Selçuk; “Nitekim OHAL ilanı sonrası çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile OHAL ilanını gerekli kılan konuları tamamen aşan uygulamalar yaşanmış ve yaşanmaktadır. Bu uygulamalar,  pek çok insan hak ve özgürlüklerinin ihlali sonucunu doğurmuştur. Nitekim 667 sayılı ilk KHK’den 678. KHK’ye kadar çıkarılan 12 KHK, konu bakımından darbe ile ve süre bakımından OHAL süresi ile sınırlı olmayan, kalıcı hukuksal düzenlemeler içermektedir. Bu KHK’larla kamu görevinden savunma ve etkili yargı hakkı tanınmadan haksızca çıkarılan binlerce insan adeta ”Medeni Ölü” haline getirilerek sosyal infaza tabi tutulmuştur.

İHD olarak OHAL’e karşıyız. Çünkü OHAL hukuksuzluk demektir. OHAL keyfilik demektir. OHAL insan hakları ve özgürlüklerinin kullanılamaması, korunamaması demektir. OHAL pratikte yasama organının devre dışı bırakılması, ihlaller söz konusu olduğunda yargısal korumanın ve hukukun üstünlüğü ilkesinin rafa kaldırılması demektir” diye konuştu.

OHAL’ın yasaklar rejimine dönüş anlamına geldiğini savunan Selçuk; “Oysa Türkiye’nin ihtiyacı, özgürlükler rejimidir, demokrasidir, insan hakları ve özgürlüklerinin tanınması, kullanılması, korunması ve geliştirilmesidir. OHAL demokrasinin reddidir. OHAL savaş politikası ve uygulamasıdır. Oysa Türkiye’nin ihtiyacı barıştır. Barış ve demokrasi politikaları ve uygulamasıdır. OHAL kaldırılmalıdır. Türkiye’nin, Türkiye toplumunun ihtiyacı, barış ve demokrasi talebinin vücut bulacağı bir demokratik rejimdir. Şu anda uygulanmakta olan OHAL rejiminde, devlet, demokratik tarzda değil despotizme yönelik tarzda yeniden yapılandırılmak istenmektedir. Anayasa değişiklikleri de bu nedenle ve yaşadığımız OHAL rejimi şartlarında gündeme getirilmektedir. OHAL’e hayır! OHAL kaldırılmalıdır” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here