HESOB Başkanı Yılmaz; “2023 Esnaf İçin Yok Hükmünde Sayılsın”

0
9

HESOB Başkanı Yılmaz’dan İskenderun’da Kritik Mesaj:
“2023 Yılı, Esnaf İçin Yok Hükmünde Sayılsın”

Hatay Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Aziz Fatih Yılmaz, Başkan Vekili Erol Akın ve İskenderun’daki oda başkanlarıyla birlikte İskenderun Gazeteciler Cemiyeti (İGC)’ni ziyaret ederek deprem sonrası esnafın yaşadığı sorunları kapsamlı şekilde değerlendirdi. Heyeti, İGC Başkanı Diyap Atar, yönetim kurulu ve cemiyet üyeleri karşıladı.

Ziyarette konuşan Diyap Atar, Hatay’da deprem sonrası esnafın mevcut durumu, odaların beklentileri ve devlet desteklerinin yeterliliği konularında HESOB Başkanı Aziz Fatih Yılmaz’dan değerlendirme istedi.

“Depremde Hem İnsan Hem Kurumsal Kayıplar Yaşadık”

Konuşmasına depremde yaşanan kayıpları anarak başlayan HESOB Başkanı Yılmaz, teşkilat olarak ağır bir süreçten geçtiklerini belirtti. Oda başkanları ve personel düzeyinde önemli kayıplar verdiklerini ifade eden Yılmaz, bu durumun sadece ekonomik değil, aynı zamanda kurumsal bir zafiyet de oluşturduğunu vurguladı.

Hatay genelinde 69 odaya bağlı yaklaşık 48 bin esnaf ve sanatkârı temsil ettiklerini hatırlatan Yılmaz, 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında oda genel kurullarının tamamlandığını ve 3 Mayıs’ta birlik genel kurulunun yapılacağını açıkladı.

 “Basın, Esnafın Sesi Olmaya Devam Ediyor”

Basının rolüne özel bir parantez açan Yılmaz, yerel ve ulusal medyanın esnafın sorunlarını kamuoyuna taşıma noktasında büyük bir görev üstlendiğini belirterek; “Basın bizim en önemli destekçimiz. Esnafın sesi, sorunlarının taşıyıcısıdır” dedi.

Antakya’da Yeniden İnşa Süreci: 7 Bin Esnaf Taşınmayı Bekliyor

Depremden en ağır etkilenen yerlerden biri olan Antakya’da yürütülen yeniden yapılanma sürecine ilişkin bilgiler de veren Yılmaz, çarşı projelerinde önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi.

26 ayrı çarşı alanında yaklaşık 7 bin esnafın faaliyet göstereceğini belirten Yılmaz, iş yerlerinin büyük ölçüde tamamlandığını ancak henüz teslim edilmediğini ifade etti. Esnafın Haziran ayından itibaren yeni iş yerlerine taşınmasının planlandığını aktaran Yılmaz, konut teslimlerinin de kademeli olarak başladığını dile getirdi.

Kentte yaklaşık 80 bin binanın yıkıldığını hatırlatan Yılmaz, 180 bine yakın konut ve 50 bin iş yerinin inşa edildiğini belirterek; “Bu süreç kolay değil ama artık sonuna yaklaşıyoruz” diye konuştu. Yılmaz, Antakya’nın önemli ticaret aksları olan çarşı ve caddelerin 2027 yılına kadar tamamlanmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

 “Esnafın En Büyük Sorunu: Borç Yükü ve Nakit Akışı”

Deprem sonrası süreçte esnafın en büyük sıkıntısının ekonomik olduğunu vurgulayan Yılmaz, özellikle küçük esnafın ayakta kalmakta zorlandığını belirtti. Şoför ve nakliyeci esnafının daha ağır bir tabloyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Yılmaz, gelirlerin düşmesine rağmen borç yükünün devam ettiğine dikkat çekti.

Vergi, SGK primleri, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri ve KOSGEB kredilerinin mevcut haliyle ödenmesinin mümkün olmadığını söyleyen Yılmaz, bu yükümlülüklerin mutlaka ertelenmesi gerektiğini de dile getirdi.

“Mücbir Sebep Uzatılmalı, 2023 Yok Sayılmalı”

HESOB’un en önemli taleplerinden birinin mücbir sebep halinin uzatılması olduğunu belirten Yılmaz, özellikle deprem yılı olan 2023’e dikkat çekti ve şunları söyledi;

“2023 yılı bizim için ekonomik anlamda hiç yaşanmadı. Esnafımız iş yapamadı, dükkânlar yıkıldı, hayat durdu. Bu nedenle 2023’ün tamamen yok sayılmasını istiyoruz. Bu mümkün değilse en azından borçlar ve yükümlülükler uzun vadeye yayılmalı.”

 “Esnaf Kredi Çekse de Ödeyemez Durumda”

Esnafın finansmana erişimde de ciddi sıkıntı yaşadığını belirten Yılmaz, mevcut ekonomik koşullarda kredi çekmenin çözüm olmadığını ifade etti. “Bugün kredi alsak bile geri ödeyebilecek durumda değiliz” diyen Yılmaz, esnafın ayakta kalabilmesi için daha güçlü ve uzun vadeli desteklere ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Hatay Esnafı Ayağa Kalkmak İstiyor”

Konuşmasının sonunda yetkililere çağrıda da bulunan Yılmaz, Hatay esnafının yeniden ayağa kalkmak için mücadele ettiğini ancak destek olmadan bunun mümkün olmadığını belirtti.

Ziyaret, karşılıklı görüş alışverişi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona ererken, İGC yönetimi de esnafın sorunlarının gündemde tutulmaya devam edeceğini ifade etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here