Tüm Emeklilerin Sendikası 2017 İskenderun Temsilcisi Medine Yayman, emeklilerin haklarına ‘göz dikildiğini’ iddia ederek, verilen kararın kazanılmış haklara karşı bir saldırı niteliğinde olduğunu vurguladı.
Kıdem tazminatının işçinin alın terinin karşılığı olduğunu ifade eden Yayman; “Orta Vadeli Program’da “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)” adı altında kıdem tazminatımıza ve emeklilik hakkımıza bir kez daha göz dikilmiştir. Bu karar, yalnızca ekonomik bir düzenleme değildir; işçi sınıfının tarihsel mücadelesiyle kazanılmış en temel haklarına yönelik açık bir saldırıdır.
Kıdem tazminatı, işçinin alın terinin, yıllar boyu biriktirdiği emeğin karşılığıdır. İş güvencesinin ve geleceğe dair tek dayanağının garantisidir. Hiçbir hükümet, hiçbir program bu hakkı keyfine göre ortadan kaldıramaz. Ancak TES adı altında dayatılan model, kıdem tazminatını fiilen ortadan kaldırmakta, işçinin birikimini patronların ve finans çevrelerinin insafına terk etmektedir” dedi.
Maaşlardan yapılacak zorunlu kesintilerin zaten zor durumda olan emekçileri daha da zora sokacağını kaydeden Yayman; “Bugün milyonlarca emekçinin ücretinden zorunlu kesinti yapılması planlanmaktadır. Bu kesintiler “tamamlayıcı emeklilik fonlarına” aktarılacak, işçinin alın teri bankalara, sigorta şirketlerine ve sermaye piyasalarına yeni bir kaynak olarak devredilecektir. İşçinin sırtından yaratılan değer, yeniden ve yeniden sermayeye aktarılacaktır.
TES’ in Gerçek Yüzü: İkinci maaş değil, küçük bir harçlık: SGK, %25 primle zar zor emekli aylığı öderken; TES %8 primle ikinci maaş vaat ediyor. Bu teknik olarak mümkün değildir.
Kamusal değil, özel: TES’te yatırılan primler özel fonlarda işletilecek, emekliler piyasa risklerine terk edilecektir.
Kıdem tazminatı hedefte: TES’ in kaynağı kıdem tazminatı olarak gösteriliyor. Yani işçilerin yıllarca biriktirdiği hak, özel fonlara devredilecektir.
Bu girişim, IMF ve uluslararası sermaye kuruluşlarının yıllardır Türkiye’ye dayattığı neoliberal politikaların devamıdır. Önce özelleştirmelerle ülkenin tüm kaynakları peşkeş çekildi, ardından sosyal güvenlik sistemimiz parça parça tasfiye edildi. Şimdi ise doğrudan işçinin cebine ve kıdem tazminatına göz dikilmiştir.
Biz biliyoruz: Kıdem tazminatının fona devri demek, işten ayrılan işçinin yıllarca hakkına erişememesi, emeğinin gasp edilmesi demektir.
Buradan hükümete açıkça sesleniyoruz: Kıdem tazminatı hakkı, pazarlık konusu yapılamaz! İşçinin alın teri, bankalara ve patronlara peşkeş çekilemez! Emekçilerin güvencesiyle oynamaktan derhal vazgeçin! Tüm Emeklilerin Sendikası olarak bizler, kıdem tazminatı ve emeklilik hakkımıza sahip çıkacağız. İşçilerin, emeklilerin ve gençlerin geleceğini karartan bu saldırıya karşı omuz omuza mücadele edeceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)







