TUSAŞ, İskenderunlu Sanayicilerle Buluştu…
“Tedarikçi Havuzunu Genişletmek İstiyoruz”
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ), İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen tanıtım toplantısıyla İskenderunlu sanayicilerle bir araya geldi. Toplantıya İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, TUSAŞ yetkilileri, sanayiciler ve KOBİ temsilcileri katıldı.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, açılış konuşmasında TUSAŞ’ın Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisindeki dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla kurulduğunu belirterek, “Yönetim kurulumuzla birlikte kısa süre önce TUSAŞ tesislerine bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu ziyaretlerde yerli üretim, bölgesel KOBİ entegrasyonu ve üniversite-sanayi iş birliği gibi önemli başlıklarda fikir alışverişinde bulunduk. Özellikle Milli Muharip Uçak KAAN, ANKA ve AKSUNGUR İHA’ları ile ATAK ve GÖKBEY helikopterlerinin üretim alanlarını yerinde görme fırsatımız oldu” dedi.
Ziyaretin ardından çeşitli proje önerilerinin gündeme geldiğini ifade eden Yılmaz, TÜBİTAK destekli AR-GE iş birlikleri, staj ve uygulamalı eğitim imkanları, montaj ve test gibi süreçlerde öğrencilere deneyim kazandıracak programların geliştirilmesi gibi adımların atılacağını söyledi. Ayrıca İskenderun’daki sanayi kuruluşlarının TUSAŞ’ın tedarik zincirine dahil edilmesiyle hem bölgeye teknoloji transferi sağlanacağı hem de üretim kapasitesinin artırılacağı vurgulandı.
“Bu iş birliğinin hem yerel sanayiye hem de ülke savunma sanayine önemli katkılar sunacağına inanıyoruz” diyen Yılmaz, İskenderunlu firmaların TUSAŞ projelerinde yer alabilmesi için gerekli tüm desteği vereceklerini kaydetti.
Toplantıda TUSAŞ Sanayi Geliştirme Mühendisi Ahmet Furkan Öney bir sunum yaparak şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Öney, TUSAŞ’ın 1973 yılında kurulduğunu, 1984’te F-16 üretimiyle ABD ortaklığıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü, 2005 yılında tamamen Türk sermayesine geçtiğini hatırlattı.
Bugün 4 milyon metrekare açık, 720 bin metrekare kapalı alana sahip olan tesislerinde üretim yapan TUSAŞ’ın, 2024 itibarıyla %35 ihracat oranıyla yaklaşık %16 oranında konsolide büyüme sağladığını belirten Öney, personel sayısının da son 8 yılda %196 artarak 15 bin 622’ye ulaştığını aktardı. TUSAŞ’ın tanıtımının ardından ürünler, sanayileşme direktörlüğü, yardımcı sanayi faaliyetleri ve TUSAŞ onaylı kaynak süreci hakkında da bilgiler paylaşan Öney, organizasyonun yapısından da kısaca bahsetti.
TUSAŞ’ın özgün projelerinden HÜRKUŞ, HÜRJET, Milli Muharip Uçak KAAN, GÖKBEY, ATAK helikopterleri ve ANKA, AKSUNGUR insansız hava araçları hakkında detaylı bilgiler veren Öney; “KAAN uçağında prototip fazı tamamlandı. 2035 yılına kadar 48 adetlik üretim hedefiyle çalışmalarımız sürüyor. Aynı şekilde ANKA 3’ün de prototipi hazırlandı, seri üretim sürecine geçilecek” dedi.
Uzay alanındaki faaliyetlere de değinen Öney; “Haberleşme alanında Türksat uyduları, keşif ve gözlem tarafında ise Göktürk uydularını üretiyoruz. İskenderun’un bu alanda potansiyel taşıdığını düşünüyoruz. Yardımcı sanayi kapsamında bölgedeki firmaların talaşlı imalat, sac-metal, kompozit, montaj, kablaj ve takım imalatı gibi alanlarda sürece dahil olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yerli firma sayışı ve artış oranlarından da söz eden Öney, şu an mevcut 1200 tezgaha sahip olduklarını 500 tezgaha daha ihtiyaç olduğunu ifade etti. Türkiye geneline yayılmayı hedeflediklerini ve tedarikçi havuzunu genişletmek istediklerini de kaydeden Öney, 2029’a kadar ciroyu 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Toplantı sonunda, İskenderun’un savunma ve havacılık sanayi ekosistemine entegre olmasının bölge ekonomisi açısından büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekildi. TUSAŞ yetkilileri, iş birliğine açık olduklarını belirterek, sanayicileri gerekli teknik yeterlilikleri sağlamaları halinde üretim süreçlerine dahil edebileceklerini ifade etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)