Kara; “Sekiz Yılda 342 Bin Hektar Orman Madenciliğe Tahsis Edildi”

0
15

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Nermin Yıldırım Kara, TBMM Genel Kurulunda, İklim Kanunu hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

Kanun teklifinin iklim krizine çözüm aramadığını, yeni bir ticaret sistemi kurmakla yetindiğini belirten Kara; “İklim değişikliği de değildir bugün yaşadığımız şey, iklim krizini doğru tarif etmek gerekir fakat bu kanun teklifi neyi getiriyor? Emisyon ticaret sistemini getiriyor. O zaman, ‘emisyon ticaret sistemi’ diyorsanız buna, ‘iklim piyasası kanununu’ da deseydiniz daha doğru bir şey yapmış olurdunuz” ifadelerini kullandı.

İktidarın termik santralleri ve kömür madenlerini teşvik etmesinin iklim kriziyle tutarlı biçimde mücadele etmesini olanaksız kıldığına dikkat çeken Kara; “2012 ile 2020 arasında 342 bin hektar alan orman arazisini kendi vasfı dışında kullanmışsınız. Ne yapmışsınız: Yüzde 37-39’sini enerjiye, yüzde 25-39’ini de madene terk etmişsiniz” diyerek hükümetin enerji politikalarını eleştirdi. Kara, 6 Şubat depremleri sonrasında Hatay’da ÇED süreci işletilmeksizin 114 kirletici tesis açıldığını da hatırlatarak, bu tesislerin halk sağlığına ve çevreye büyük zararlar verdiğini vurguladı. TBMM’ye sunulan metinde Emisyon Ticaret Sisteminin (ETS) nasıl çalışacağının iyi biçimde açıklanmadığını sözlerine ekleyen Kara, teklifin etki maliyetlerinin iyi hesaplanmadığını, muğlak ifadeler içerdiğini dile getirdi.

“Yaptığınız Tek Şey Bakanlığın Adını Değiştirmek Oldu”

Kanun teklifini gerçekçi ve anlamlı bulmadıklarının altını çizen Kara, hükümetin iklim krizi karşısında planlı bir politika yürütmediğini ifade ederek; “İklim kriziyle mücadele için eylem planları, yatırım planı ve hangi teknolojiye ne kadar kaynak ayırdığınızı anlatmamışsınız. İklim kriziyle mücadelede bugüne kadar yaptığınız bence ve bizce en büyük bütüncül yaklaşım Bakanlığın adını değiştirmek olmuş diye düşünüyorum” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kanun teklifine usulden ve esastan karşı olduklarının altını çizen Kara, son olarak; “İklim krizi gibi hayati bir mesele çok uluslu şirketlerin hırsına hizmet eden bir piyasa aracıyla değil, toplumsal fayda ve eşitliği, adaleti sağlayan bir şekilde ele alınmalıydı. Binlerce yılda oluşmuş ekosistemi yirmi yıl, otuz yıl ekonomik ömrü olan ticari şirketlerin kâr hırsına boğmayın. Bu şirketler doğayı, mera alanlarını ve yutak alanlarını maalesef tahrip ediyorlar. Bu ülkenin bu ekosisteme, tüm dünyanın bu ekosisteme ihtiyacı var ve bu İklim Kanunu Teklifi olmamış. Dolayısıyla bunu tamamen geri çekmenizi buradan talep ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here