Hatay’da İnanç ve Kültür Turizmi

0
4

Emekli Öğretmen Suphi ULUSOY…

Çan, Ezan, Hazan… Medeniyetler şehri Hatay inanç turizmi yönünden çok önemli olup, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist şehrimizi ziyaret etmektedir. İlimizde inanç yönünden Camiler, Kiliseler ve Ziyaretler bulunmaktadır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in bir hadisinde “Kuran-Kerim’in kalbi Yasin suresidir” diye buyurmuştur. Yasin suresi 83 ayet olup, tamamı Mekke’de nazil olmuştur. Yasin suresi 13-28. ayetlerinde Habibi Neccar’dan bahsedilmektedir.

Habib-Ruhe, Antakya ve çevre ilçelerde Arapça bilen hemşerilerimiz tarafından sıkça kullanılan bir kelime olup, kullanıldığı yere ve kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Canım, ciğerim, sevgili, gibi anlamlar taşır. Habib en çok Antakya merkezde söylenmektedir. Ya habibi, haydi habib eve git, habib nereden geliyorsun veya (ruhe) küçük bebeğe de yetişkine de bir sevgili veya eşe de çok sevilen bir evcil hayvana da söylenebilmektedir.

Arapça da Neccar, ağaç işleri ile uğraşan, yani marangoz anlamındadır. Habibi Neccar’ın adı bilinmemekte olup Habibi Neccar diye anılmaktadır. M.S. 41.yıllarında Hz. İsa’nın 12 havarisinden olan Petros, Yuhanna ve Pavlos Hz. İsa’nın çok güvendiği ve Tek Tanrılı dini anlatabilecek düzeyde olması dolayısıyla Roma halkına Hatay’a Kudüs’ten gönderilmiştir. Bu üç havari Hz. İsa’nın yakın arkadaşı (havarisi) olup Hatay’a zorlu ve uzak yerden gelmişler ve halka Allah ile Hz. İsa’nın Peygamber olduğunu anlatmaya başlamışlar, ancak buna kimse inanmamış ve bu 3 havariyi öldürmek için saldırmışlar. Bunu gören Habibi Neccar koşarak uzaktan gelmiş (Kuran-ı Kerim) Yasin Suresi 20. ayet belirtiliyor.

Habib Neccar’ı taşlayarak öldürmeye çalıştılar ve Habibi Neccar yüksek bir dağa kaçtı. Yukarıda mübarek başını kestiler ve baş aşağıya yuvarlanarak şimdiki caminin içine kadar gelmiş ve oraya gömülmüştür. Mübarek gövdesi de yüksek dağdadır. Yurt içinden ve dışından çok sayıda ziyaretçi bu türbeyi ziyaret etmek için gelmektedirler. Havarilerin mezarı da aynı cami bahçesinde bulunmaktadır. Habibi Neccar Camisi Anadolu’nun ilk camisi olup 638 yılında Hz. Ömer tarafından yaptırılmıştır.

Sen Piyer Kilisesi Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde olup Dünyanın ilk mağara kilisesidir. Aziz Petrus ilk vaizini burada vermiş olup 1983 yılında 6. Papa Paul burayı Hristiyanlar için Hac yeri olarak ilan etmiştir. İçinde kutsal su olarak kabul edilen küçük bir kuyu vardır. Burada cemaatin kaçabilmesi içinde bir tünel olduğu belirtilmektedir. Her yıl Haziran ayının sonunda Hristiyan cemaati tarafından burada ayin düzenlenmektedir.

Sen Piyer Kilisesi Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olup müze kart veya bilet ile ziyaret edilebilmektedir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınmıştır.

Ayşe Fitnat; aslen Yayladağı Şenköy’lü olup Adana’da öğretmen lisesinde okurken 15 Mart 1923 yılında Adana’ya gelen Atatürk’e, kalabalık arasından koşarak çıkmış ve bir şiir okumuş “Atam bizi düşman elinden kurtar” diye bağırmıştır. Atatürk’te “40 Asırlık Türk Yurdu düşman elinde esir kalamaz” diyerek Hataylıları sevindirmiştir.

Hatay’da Ayşe Fitnat adına okullar yapılmış ve mezarı Antakya’ya 20 km. uzakta olup Yayladağı yolundaki Şenköy Cami içindedir.

Şeyh Ahmet Kuseyri; Anadolu tasavvuf erenlerinden olup 15 yy. yaşamış İslam ilmini çok iyi derecede öğrenmiş ve bu hususta hizmetler vermiş, öğrenciler yetiştirmiştir. Kendisi ile ilgili çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Türbesi Yayladağı yolu üzerinde Şenköy Camisi içindedir, ayrıca burada kendi ailesinden başka kişiler de yatmaktadır. O dönemde kullanılan sancağı türbe içerisindedir. Çok sayıda ziyaretçisi vardır.

Hatay Kırıkhan’da Beyazıt Bestami; Horasan ili yakınlarından Bistam şehrinde doğmuş ve 8. yy. yaşayan tasavvuf ereni ve düşünürü, dünya işlerinden kendini ayırıp, çilehanede ömrünü geçirmiştir. Birçok efsane anlatılmaktadır. Hatay Kırıkhan ilçesinde Türbesi bulunmakta olup çok sayıda ziyaretçisi vardır.

Samandağ Hıdırbey Musa Ağacı, Payas Kalesi Külliyesi. Payas Cin kalesi, Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Samandağ Vakıflı Köyü, Dünyanın 2. İlkçağ Müzesi Antakya’da, Samandağ Titus Tüneli, Dörtyol Atatürk ve İlk Kurşun Müzesi, Yayladağı-Samandağ arasında (Cebal-i Akra Dağı) 480 metrede Aziz Simon (kilisesi) Manastırı, Bakras çok eski, şu an ziyarete kapalı askeri bölge olduğu için. Deprem öncesi Antakya’da ilk ve tek Bitki Müzesi vardı (tekrar eski haline dönmesini dilerim), ayrıca Antakya-İskenderun yolu üzerinde Bakras Kalesi gezilebilir. Belen’de Yavuz Sultan Selim Hanı ve Şehitlik ziyaret edilebilir.

Ayrıca Harbiye şelalesi ve doğal güzellikleri dolayısı ile deprem öncesi ilimize Yurt içinden çok sayıda ziyaretçi gelmekteydi. Hatay Gastronomi şehri olup yemek ve tatlıları ile de ülke ve Dünya’ya kendini tanıtmıştır.

İlimizin deprem öncesine dönmesi ve tekrar cıvıl-cıvıl yemyeşil bir kent olması dileklerimle Medeniyetler Şehri Hatay’da kardeşçesine yaşamayı Allah bizlere nasip etsin.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here