Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilcisi Av. Bülent Akbay; “Kentsel Dönüşüm Ranttır Talandır. İzin Vermeyeceğiz!”
Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilcisi Av. Bülent Akbay, 17 Ocak 2016 Pazar günü saat 14.00’da Belediye Kültür Merkezinde ‘Kentsel Dönüşüm’ ile ilgili bir panel düzenleyeceklerini duyurdu.
Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı, Sosyal Haklar Derneği Bşk. Mimarlar Odası Avukatı Av. Can Atalay, İstanbul Kent Savunması Aktivisti Deniz Özgür, İstanbul GOP Barınma Hakkı Meclisi Korkmaz Aslan’ın konuşmacı olarak katılacağı panelde, “Kentsel Dönüşüm pembe bir rüya mı yoksa kabus mu? İskenderun’un kalkınması, iyileştirilmesi midir? Ülkenin çeşitli yerlerinde uygulanan Kentsel Dönüşüm projeleri halka huzur mutluluk getirmiş midir? Dünyada bu projeler nasıl uygulanmaktadır? Kentsel Dönüşüm hak sahiplerinin yasal ve hukuki haklarını korumakta mıdır?” sorularına cevap aranacağını kaydeden Akbay, Kentsel Dönüşümün gerçekte ne olduğunun tartışılacağı panele tüm İskenderunluları davet etti.
İskenderun’da 6 mahalleyi kapsayan binlerce insanın hayatını etkileyecek olan Kentsel Dönüşüm ile insanların daha güzel ve sağlıklı konutlarda yaşamalarının değil, var olan evleri yıkarak yeni binalar ve işyerleri yapmak olduğunu savunan Akbay; “Kentsel Dönüşüm ranttır talandır! Kentsel Dönüşüm, şehrin merkezinde kalmış, yaşadığımız, doğup büyüdüğümüz, sokaklarında oynadığımız mahallelerimize el koyma projesidir. Kentsel Dönüşüm ile hedefledikleri evlerimizi korumak, güçlendirmek, yaşatmak değildir. Evlerimizi yandaş müteahhitler için ucuz arsalara dönüştürecekler. Bizleri mahallelerimizden sürüp kendi yandaş müteahhitleri aracılığıyla yeni zenginlere yer açmaya çalışıyorlar. Kapalı kapılar ardında hazırladıkları projelerle insanları yerlerinden edecekler. Kentsel Dönüşüm yıkımdır, sürülmektir.
Kısacası Kentsel Dönüşüm yetkililerin anlattığı gibi pembe bir rüya değil halk için kâbustur! Kentsel Dönüşüm, halkın, yıllarca yaşadığı yerlerden, mahallesinden, sokağından, zenginlere yer açılsın diye zorla topyekûn gönderilme projesidir! Kentsel Dönüşüm, adaletsizliktir, acıdır, gözyaşıdır, ötekileştirilmektir!” dedi.