50 Yılın İçme Suyu Seferberliği Başladı

0
105

içme suyu seferberliği1Hatay-İstanbul Yolu Kadar Su Şebekesi Döşenecek

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) Hatay’ın 50 yıl boyunca içme suyu sorununu çözecek projeye başladı. Proje tamamlandığında HATSU, toplam 1200 kilometre içme suyu şebekesi döşenmiş olacak. Bu mesafe neredeyse Hatay-İstanbul arasındaki mesafeye eşdeğer.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, son yıllarda çok ihmal edilen Hatay’ın vergi sıralamasında 7. olmasına karşın hizmette 54. olduğunu hatırlatarak il genelinde içme suyu şebekelerinin enkaz halde olduğunu kaydetti.

Hatay’da içme suyu şebekesindeki kayıp kaçak oranının yüzde 70 olduğunu açıklayan Başkan Savaş, içme suyu borularının ise yüzde 80’nin aspestli olduğunu kaydetti. Savaş’ın verdiği bilgilere göre şebekedeki terfi istasyonları ve suyu çeken motopomp sisteminin eskiliğinden dolayı yüzde 30 oranında enerji kaybı da söz konusu.

Projeyi ‘50 Yılın İçme Suyu Seferberliği’ parolasıyla başlatan HATSU Genel Müdürü İsameddin Çeker ise,  proje tamamlandığında ilin tamamının içme suyu şebekesinin yenilenmiş olacağını açıkladı.

Buna göre Hatay’ın çılgın projelerinden biri sayılabilecek ‘50 Yılın İçme Suyu Seferberliği’ 3 aşamadan oluşuyor. İlk adımda içme suyu ile ilgili en çok sıkıntı yaşayan ilçelerden 5’nin şebekesi 2015 yılında tamamen yenilenecek. 2016 yılında başlanacak ikinci aşamada 8 ilçenin alt yapısı değişecek. Son aşamada ise içme suyu sorunu yaşayan tüm eski belde ve köylerin şebekesi değişecek.

Yatırım programı çerçevesinde start verdikleri içe suyu projesi hakkında bilgi veren İsamettin Çeker, 2015 yılında 5 ilçenin içme suyu şebekesini değiştireceklerini belirterek şunları söyledi; “İhale hazırlıklarını geçtiğimiz yıl bitirdik. Önümüzdeki günlerde Antakya ve Erzin’in içme suyu şebekesi ihalesine çıkacağız. Diğer ilçelerde peşinden gelecek” şeklinde konuştu.

Çeker, içme suyu şebekesi projelerinin yanında arıtma tesisleri, kanalizasyon tesisleri ve su getirme projeleri üzerinde çalıştıklarını yineledi.

2015 yılında yapmayı planladıkları içme suyu şebekesi yenilemelerinin 500 kilometrelik bölümünün Antakya, mücavir alan ve Defne’yi kapsadığının altını çizen Genel Müdür Çeker, Belen, Yayladağı,  Samandağ, Altınözü ve Erzin eklendiğinde yaklaşık 1200 kilometre şebeke döşeyeceklerini belirtti.

Döşenecek olan içme suyu şebekesinin yaklaşık olarak 1200 kilometreyi bulacağına dikkat çeken Genel Müdür Çeker; “2015 yılı içerisinde yapmayı planladığımız şebeke. 2016 yılında yapacağımız şebeke aşağı yukarı 2015 yılındaki şebeke ölçütleriyle aynı olacak” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here