Sönmez; “Her Yasa Hukuka Uygun Değildir”

0
122

çevre koruma derneği5ÇKD, Akarca’da ‘Termik Santral Kül Depolama Alanı’nda Açıklama Yaptı…

İskenderun Çevre Koruma Derneği ‘5 Haziran 2014 Dünya Çevre Günü’ nedeniyle Akarca Mahallesinde ağaçların kesilmiş olduğu ormanlık bir alanda basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı yapan İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Barış Sönmez, hükümetin çevre konusundaki politikalarını eleştirdi.

Akarca Mahallesinde ormanlık alanın tahrip edilerek ‘Termik Santral Kül Depolama Alanı’ yapılacak olmasını da şiddetle reddettiklerini vurgulayan Sönmez; “Hükümet 18 Nisan 2014 Günü 28976 Sayılı Resmî Gazete’ de Orman Kanununun 17/3 Ve 18 İnci Maddelerinin Uygulama Yönetmeliği isimli bir Yönetmelik yayınladı. Yönetmeliğin 17/3 üncü maddesinin değişik 4. Maddesinde; “Ormanlık alanlarda katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerine izin verilebilir” denilmektedir. Akarca Köyü kırsalında geniş bir orman alanı tahrip edilerek ‘Termik Santral Kül Depolama Alanı’ olarak hazırlanan alan işte bu yönetmelik değişikliği ile sözde yasal hale getirilmiştir. Unutulmamalıdır ki her yasa hukuka uygun değildir” dedi.

İskenderun Körfezi ve çevresinin de Termik Santraller için feda edildiğini kaydeden Sönmez; “Körfezimizde planlanan Termik Santraller çalışmaya başladığında; -Körfez çevresinde yaşayan yaklaşık 815.000 kişinin soluduğu hava kirlenecek, -Her gün yaklaşık 22 milyon ton deniz suyu denizden çekilip termik santrallerde soğutma suyu olarak kullanılıp, yaklaşık 10 derece daha sıcak olarak denize verilecek. Kalorifer örneği sadece denizimiz değil İskenderun da ısınacak, -Sadece Yazıcı, Tosyalı ve Atakaş Termik santrallerinden 1 yılda yaklaşık 2 milyon ton kül çıkacak ve Türkiye İstatistik kurumunun verilerine göre bu külün %35’i uçuşacak; iş yerlerimiz, evlerimiz, okullarımız, hastanelerimiz kısacası yaşam alanımız kömür karasına bulanacak, balkonlarımızda oturamayacak, çamaşırlarımızı bile kurutamayacağız. -Amanoslardaki ormanlar asit yağmurları nedeni ile yok olacak, topraklarımız asitleşerek çölleşecek, tarımla geçinen 95 bin insanımız evine ekmek götüremez, kendi memleketinde geçinemez hale düşecektir” diye konuştu.

çevre koruma derneği6

Gerekli enerjinin temiz kaynaklardan elde edilebileceğine, termik santrallerin bir ihtiyaç olmadığına vurgu yapan Sönmez; “Duyumlarımıza göre bugün Akarca köyü üstünde yapılan gibi Bekbele’deki taşocakları da kül depolama alanına dönüştürülmek istenmektedir. Amanoslar, radyasyon yayan, ağır metallerle zehir saçan kül çöplüğü haline getirilecek, bazı kronik hastalıklar, kanser ve sakat doğumlar aşırı artacaktır. Yeraltı sularımız da ağır metal ve radyasyonla kirlendiği için bırakın içmeyi yüzümüzü yıkamaya su bulamayacak, rahat bir nefes bile alamayacağız. Ne yazık ki bütün bunlar kötü bir senaryo değil, Afşin-Elbistan’da, Yatağan’da ve diğer Termik Santral bulunan bölgelerde yaşanan gerçeklerdir. 

Bizler, Ülkemizin enerji ihtiyacının temiz ve yenilenebilir kaynaklardan planlı bir şekilde karşılanabileceği inancındayız. Ülkemizde rüzgâr, güneş ve jeotermal potansiyel yeteri kadar vardır ve değerlendirilmemiştir. Bu nedenle de termik santraller bir ihtiyaç değil, politik bir tercih sonucu olarak karşımıza çıkmakta ve adeta dayatılmaktadır. Sanayicilerimizi “ne olursa olsun yatırım olsun” anlayışından vazgeçerek kirli teknolojileri değil çevre dostu yatırımları bölgemize getirmeleri konusunda uyarıyoruz.

Dünya Çevre Günü bütün bu nedenlerle kutlama değil mücadele günü olmalıdır. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle başta Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları olmak üzere AKP Hükümetini ve Tüm Siyasi Partilerimizi Çevre Sorunları konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here