Meclis Gündemine Depremde Yıkılan Apartmanlar Damga Vurdu!

0
3

Başkan Dönmez, “Deprem Mağduru Vatandaşlarımızı Daha Fazla Mağdur Etmek İstemiyoruz” Derken, Yeni Parti Grubu İmar Uygulamasının Yasalara Uygun Hale Getirilmesini İstedi…

İskenderun Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısı, Belediye Başkanı Mehmet Dönmez başkanlığında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlandığı toplantıda, 6 Şubat depremlerinde yıkılan Yelken, Eda, Sahil ve Derya apartmanlarının yeniden yapım süreci ve imar uygulamalarına yönelik itirazlar tartışmalara neden oldu.

Gündem dışı sunulan dört teklifle birlikte toplam 9 maddenin görüşüldüğü toplantının en dikkat çeken başlığı, depremde yıkılan ve yeniden inşa edilmesi konusunda hukuki ve imar kaynaklı sorunlar yaşanan apartmanlar oldu.

Dönmez; “Vatandaşlarımızı Daha Fazla Mağdur Etmek İstemiyoruz”

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından gündeme alınması teklif edilen konu üzerine açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, söz konusu binaların yeniden yapılabilmesi için yürütülen çalışmalarda yasalara aykırı herhangi bir durum bulunmadığını savundu.

Depremde yaşanan can kayıplarına dikkat çeken Başkan Dönmez, vatandaşların yıllarca belediyeye ve devlete güvenerek emlak vergisi ödediğini, bu insanların yaşadıkları mağduriyetin giderilmesinin belediyenin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

Bazı mülk sahiplerinin kendi binalarının sorunlarının münferit olarak çözülmesi karşılığında belediyeye bağış teklifinde bulunduğunu, ancak bu tekliflerin tamamını reddettiklerini belirten Dönmez, hiçbir vatandaşa ayrıcalık tanımadan ortak bir çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Dönmez, plan notunda 6 Şubat 2023 depremlerinde yıkılan yapılarda, deprem öncesinde geçerli inşaat ruhsatının bulunması şartıyla, emsal değerini aşmamak, ayrıntılı jeolojik etüt raporu hazırlamak, ilgili kurum onaylarını almak ve 3194 sayılı İmar Kanunu ile yönetmeliklere uymak koşuluyla ruhsatla belgelenmiş kat izni esas alınarak inşaat izni verilebileceğine ilişkin hükmü okudu.

Söz konusu düzenlemenin amacının deprem mağdurlarının hak kaybına uğramasını önlemek olduğunu belirten Başkan Dönmez, konunun önce İmar Komisyonu’na gönderileceğini, komisyon değerlendirmesinin ardından yeniden meclis gündemine geleceğini kaydetti.

Bozdoğan; “Yasal Olmayan İmar Çapı Verilmesine Karşıyız”

Yeni Parti Meclis Üyesi Bülent Bozdoğan ise söz konusu apartmanların yeniden yapılmasına karşı olmadıklarını, ancak verilen imar çaplarının yasal zemine oturtulması gerektiğini söyledi.

Vatandaşların deprem öncesinde de binalarını yıkıp yeniden yapmak için girişimlerde bulunduğunu, ancak imar sorunları nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini ifade eden Bozdoğan, özellikle Eda Apartmanı üzerinden örnek vererek, binanın dört katının ruhsatlı, sonraki katlarının ise imar affı kapsamında tapulandırılmış olduğunu belirtti.

Yasal düzenlemelere göre imar affıyla kazanılan katların, binanın yıkılması durumunda yeniden inşa hakkı doğurmadığını savunan Bozdoğan, bu nedenle vatandaşların mağduriyet yaşadığını dile getirdi.

Bozdoğan, amaçlarının vatandaşların evlerini yeniden yaparak güvenli konutlarda yaşamalarını sağlamak olduğunu vurgulayarak; “Yasal olmayan bir imar çapı verilerek herhangi bir kişinin dava açması sonucunda inşaatların durdurulmasına karşıyız. Arkadaşların zarar görmesini biz de istemiyoruz. Önerimiz, bu işi yasallaştıralım, vatandaşlar evlerini yapsın ve otursunlar” ifadelerini kullandı.

Hizmetler Üzerinden Sitem Etti

Meclisteki tartışmaların ardından Başkan Mehmet Dönmez, göreve geldikleri günden bu yana geçen 30 aylık süreçte hayata geçirilen projeleri anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

İskenderun’da gerçekleştirilen hizmetlerin hayata geçirilmesi için alınan kararlarda Yeni Parti Grubu’nun yeterli desteğini göremediklerini ifade eden Dönmez, özellikle projelerin finansmanını sağlamak amacıyla gündeme getirdikleri arsa üretimi ve satış tekliflerine karşı çıkılmasına tepki gösterdi.

Yeni Parti Grubu’na yönelik eleştirilerini sertleştiren Dönmez; “Hiçbir kritik meclis toplantısında evet demediniz. Bürokratik olarak gelen, belediyenin işleyişiyle ilgili kararlara oy birliğiyle evet diyorsunuz. Ancak 30 ayda yaptıklarımızı gerçekleştirebilmek için bütçe kaynağına ihtiyaç duyduğumuzda, sıfırdan arsa üretip satmaya kalktığımızda hepsine itiraz ettiniz. Bunun neresinde İskenderun’un faydası var? Asfalt plenti kuracağız, kaynak lazım; arsa üretip satalım diyoruz, uygun değil. Kadın Kafe açacağız, kaynak lazım; uygun değil. Yol yapacağız, yine uygun değil. İskenderun’un neresinde yer aldınız?” diye konuştu.

Yeni Parti Grubu’nun İskenderun’un yararına olan kararlarda yeterince destek vermediğini savunan Başkan Dönmez; “Ben şahsen İskenderun Belediye Başkanı olarak, bu meclisi yöneten kişi olarak doğruların yanında yer almadığınızı biliyor ve görüyorum. Sizi buradaki arkadaşların ve herkesin vicdanına havale ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamaların ardından meclis gündemindeki maddeler görüşülerek karara bağlandı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here