Metin Önde; “1 Ocak’ta Masada Biz Olacağız!”

0
127

türk metal-sen45Türk Metal Sendikası Bölge Sorumlusu Metin Önde ve Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel, İsdemir tesislerinde Türk Metal Sendikası işçileri ile bir araya geldiler. Metin Önde burada yaptığı konuşmada; “1 Ocak’ta toplu sözleşme masasında biz olacağız” dedi.

İsdemir’deki yetki kavgasında sona gelindi. Bir hafta içinde yetkili sendikanın belirleneceği ortamda sendikalar da yine değerlendirme savaşına girdi.

Türk Metal Sendikası Bölge Sorumlusu Metin Önde, İsdemir’de sendikalarına bağlı işçilerle yaptığı toplantıda malum sendikanın artık hangi manevrayı yapacaklarını kestiremediklerine de işaret ederek; “Yetkiye müracaat edeceklermiş. Edin! Altı iş günü içersinde size cevap gelecektir. Altı iş günü içerisinde yetkiliysen,  Türk Metal Sendikasına, DİSK’e bağlı Birleşik Metal Sendikasına, Çelik İş Sendikasına yetki tespit yazısı gider. Altı iş günü içerisinde bu belgeyi getireceksiniz bize göstereceksiniz eğer almışsanız bizde adamsak adam gibi kenarı çekileceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Bugüne kadar yetki sayısına ulaştık açıklamasında bulunmadıklarına da değinen Önde; “Bizim bu fabrikada 2500-3000 rakamına ulaştık dediğimiz oldu mu? Bu fabrikada bugüne kadar liste asacağız isim-isim ilan edeceğiz diye bir söylemimiz oldu mu? Her seferinde listeden bahsediyorlar, asın listenizi diyorlar başka bir şey demiyorlar. Oysa sen kendi listeni asarsın benim sayım ortaya çıkar. Neden listeni asamıyorsun? 3046 sayımız var diyorlar, diyorlar ama işçilere yalvarmaktan perişan oldular.

Çok yakında ikimizin de yetkisizliği ile yüzleşeceğiz. Biz hiç bugüne kadar yetki sayısına ulaştık demedik. Bizim öncelikli hedefimiz buradaki yetkili sendikanın yetkisini düşürmekti. Sonra yetki için 3 Eylül’den itibaren omuz omuza vereceğiz ve yılbaşına kadar da yetkiyi almış olacağız” diye konuştu.

Fabrikada 1500’e yakın işçinin bu anı beklediğine de değinen Önde; “Şimdiden sonra hepsi çorap söküğü gibi gelmeyecek mi? Gelecekler. Bu fabrikada ‘bu işçi sendikasız kalacak, bu sendika yetkisiz kalacak, burada işçi toplu sözleşmesiz kalacak’ söylemlerine inanmayın.

Yetkiye müracaat edeceklermiş! Bizde yetkiye aynı süreçte müracaat edeceğiz. Neden edeceğiz? Bir gerçeği tescil edebilmek için müracaat edeceğiz, altı iş günü içerisinde bize yetkisizlik yanıtı geleceği için müracaat edeceğiz. Biz belgeyi gösterebileceğiz, onlar gösteremeyecek.

Öyle yalanla dolanla bu güne kadar geldiniz. Yıllardır talanla bu fabrikayı sömürdünüz, işçinin kanını emdiniz, taşerondan alınmış işçi kardeşimin o günün parasıyla 50 bin 60 bin mal varlığı yapabilecek paralarını kaybettirdiniz. Bunun hesabını burnunuzdan fitil-fitil getireceğiz” şeklinde konuştu.

İşçilere seslenen ve onların geleceğinizi çocuklarının geleceğini doğru zemine oturtmak adına bir isyan ateşi yaktıklarını belirten Önde; “Bu isyan ateşini bu saatten sonra güçlendirmek, ona rüzgâr vermek ona odun taşımak sizin göreviniz. Biz üstümüze düşeni Türk Metal Sendikası olarak yaptık. Genel başkanımız ne dediysek saygıyla yerine getirdi. Bu nedenle bir birimize güven noktasında en ufak bir endişemiz yoktur” dedi.

türk metal-sen46

Türk Metal Sendikasında İsteyen Aday Olabilir

Metin Önde’yi, görevden almışlar ya da alacaklar diye söylemler olduğuna da değinen Önde; “İçimizden birileri şube başkanı adayı olabilir, biz demokratik bir platformda yolculuk yapıyoruz. Hangi kardeşimiz aday olacaksa, burada onun elini kaldırıp ben ilan etmesem şerefsiz namussuzum. Biz koltuk budalası olsaydık Çelik İş Sendikasında bir koltuğumuz vardı zaten! Makam mevki derdimiz olsaydı orada bir makamımız mevkiimiz vardı! Biz o koltukta oturmaya devam etseydik her şeyimiz olacaktı ama adamlığımız olmayacaktı. Bugüne dek tek bir yerde mecbur kalmadıkça sendikacıyım demedim, ben dünde bugünde yarınlarda da Demir Çelik işçisiyim!” diye konuştu.

Çelik İş Sendikası yöneticilerine de seslenen Önde; “10 Eylül’e kadar ya yetki belgesiyle gelirsiniz ya da defolup gidersiniz. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Müracaatınızı yapacaksınız belgenizi alıp göstereceksiniz bizde de adamlık varsa işçiyi mağdur etmeyiz bir kenara çekiliriz. Ancak aynı şey sizin içinde geçerli olacaktır. Bu işçi yetkinizi elinizden aldı size olan imanını, inancını, güvenini kaybetti artık size güvenmiyor bitti! Defoluydunuz, defolup gideceksiniz.

3 Eylül’den sonra hepimize önemli bir görev düşüyor. Kardeş yolculuğumuzu daha güçlü hale getireceğiz aramıza nifak tohumu ekmelerine izin vermeyeceğiz. Alevi’siyle, Sünni’siyle, sağcısı, solcusuyla, doğulusu-batılısıyla, Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla omuz omuza olacağız farklılıklarımızı zenginliğe, zenginliğimizi kazanca dönüştüreceğiz. Bende size söz veriyorum bu fabrikada en iyi sözleşmeyi en huzurlu çalışma ortamını sizinde desteğinizle el ele omuz omuza yerine getireceğiz” dedi.

Bu Oyun Burada Bitti

Genel Sekreter Yücel Yücel ise istişare toplantısında yaptığı konuşmada yetki müracaatının yetkili olmak anlamına gelmediğine değinerek; “Biz bir yıl önce örgütlenmeye başladığımızda o dönemler tüm işçiler de sendikamıza geçmiş olsaydı biz yine 3 Eylül’ü beklemek zorundaydık. Yasa ve kanun bunu gerektiriyor.

Diğer tüm farklı sendikalarda aynı biçimde bu şekilde müracaat etmek durumundadır. Müracaat etmek yetkili sendika olduğunuzu göstermez kanun nezdinde durum böyledir. 31.12.2014’e kadar herhangi bir sendika çoğunluğu, yani % 50+1 bulunca yetkiye müracaat eder. Geçmişte yetki ile ilgili sıkıntı yaşarsanız mevcuttaki ücretleriniz düşer diyen bu sendika yapısı bugün yetki bizde diyor. Verilen tarihler içinde dakikada sisteme düşer ve hepimiz görebiliriz. Hepsinden önemlisi bu süreçte çok güzel dostluklar edindik. En büyük kazancımız bence budur. Kısaca bu oyun burada bitti!” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here