Kurban Bayramı Kutlu Olsun

0
82

Terörün ve yaklaşan seçimlerin  gölgesinde Kurban Bayramını kutlamak?

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? “Bayrağını, komşunu  al” adlı kardeşliği barışı vurgulamak ve  PKK ve her türlü terörü  lanetlemek için düzenlenen  bu yürüyüş dün büyük bir katılımla gerçekleşti, bir sürü saçma sapan söylemlerde gündemi gerdi.

Yani Sayın Selahattin Demirtaş’ı herkes sakin, akılcı söylemleri ile tanırdı. Ancak, bayrakla ırkçılık yapıldığı söylemleri gerçeği gerçekten saptırmaktan başka bir şey değil ve korkarım ki kendisi de söylediklerine inanıyordur aslında. Çünkü Kürt Türk kardeşliği  öyle üç günlük bir şey değil ve herkes biliyor ki bu yürüyüşlerin amacı ayrım gayrım   değil. Yalnızca PKK denen asıl  ayrımcı, ırkçı, terör örgütünün saldırılarına ve bu saldırılar karşısında herkesin birlik ve beraberlik içinde olduğunu göstermek ve kardeşliği vurgulamak. Bu tür söylemlere can sıkıcı ve olayları saptırıcı niteliktedir. Ve bulunduğumuz durum bunu kaldırmakta zorlanmaktadır. Bu yüzden herkes ağzından çıkana azami dikkat etmek zorundadır diye düşünüyorum bunca hassas durumlar yaşıyorken ülke.

& & & & &

Ve partiler adaylarını belirledi büyük oranda yine  herkeste  bir huzursuzluk bir memnuniyetsizlik adayları beğenmeme, aday sıralamasını eleştirme gibi. Emek Partisi, HDP’ye destek isteyeceğini açıklamış. Yanılmıyorsam. Vatan Partisi CHP ile bu seçimde birlikte hareket etme teklifini  sundu. Şart koşmadan. Ama Sayın Kılıçdaroğlu böyle bir ittifak olmayacağını söyledi geçenlerde, tarafsız bölge adlı Ahmet Hakan’ın sunduğu programda. Ne diyelim? Birlikten güç doğar aslında onlarda biliyorlar ama ne hesapları var kimse bilmiyor.

Ve bizden  önümüze geleni oylamamız isteniyor. Yani biz demokratik bir ülkeyiz. Bize dayatılanları oylayarak kendi seçimimizi yapmış oluyoruz! Ve kendi kendimizi kandırmaya devam ediyoruz.  Vatana huzur gelsin, kardeşlik  ve barış kazansın, PKK silahları bıraksın, biz  önümüze gelen listeyi oylayarak demokratik olduğumuza inanmaya devam edebiliriz canı yürekten.

& & & & &

Ve kurban bayramı geldi. Tatil başladı. Yollar yine  can pazarı. Danalar yine firarda ve bizler yine kendi havamızdayız. Dinsel görevlerimizi yerine getirdiğimize inandığımız için huzur içindeyiz?!!!

Nerde o huzurlu olduğumuz zamanlar? Gülmeyi unuttuk şarkı söylemeyi de. Bayramda çocukların yerine Türk bayrağına sarılmış şehit cenazeleri evleri ateşten yumağa çevirirken, bayram kutlayacak olmak gerçekten tuhafıma gidiyor. Ancak kurban kesmeği bunun dışında tutuyorum. Bağış yapmakta  bunun dışında tabi büyüklerin yanına gitmek, el öpmek, gönül almak, güzel şeyler, söyleyip ufak hediyelerle onları sevindirmek, bambaşka bir şey ve bu bayramlar, bu yüzden güzel olmasına rağmen  aslında saydıklarım yalnızca bayramlara özgü olmamalı. Ve sevgili okuyucularım 2013 kurban bayramı yazısı yeniden paylaşmak istedim. Sanki değişen bir şey yok gibi?

Her Zaman Birlik ve Beraberlik Dileklerim İle Yeniden Bayramımız Kutlu Olsun.

İslam alemi  bir Kurban bayramını daha kutlayacak. Kardeş kardeşi ile savaşırken, bayram kutlamak nasıl bir şey  anlamış değilim. “Kimseyi haksız yere öldürmeyeceksin” diye  kesin bir emir veren Allah, rehber ve yol gösterici olsun  diye indirdiği Kuran-ı Kerim’de hemen her surede  bu emri yineler. Düşünüyorum da acaba biz mi yanış anlıyoruz bu emirleri?  Soyumuz peygamber efendimize kadar dayanmışken.  Ve  Nuh’un gemisinden çıkıp İbrahim peygamberin dininden gelmişken! Yoksa her olayı fırsat belleyip, birbirini öldüren  caniler mi? Suriye’de, Mısır’da olduğu gibi. Bayrama  üç kala çoluk çocuk demeden  Allah adı ile onlarca yüzlerce insanı  hunharca öldüren  kendine… (adlarını anmayacağım hiç birinin) Adları ne olursa olsun  sözde  Müslümanlar mı?

Ve Allah sözcüğünü sadece Müslümanlar kullanabilir diyen Malezyalı temyiz mahkemeleri mi? Haberi okumuşsunuzdur ya da duymuşsunuzdur. Malezya’da bir temyiz mahkemesi daha önce 2009 yılında bir alt mahkemenin aldığı kararı bozarak gayri Müslimlerin Allah sözcüğünü kullanmayacağına hükmetmiş? Hadi ya?  Kim demiş kullanamazlar diye. Yoksa vahi mi iniyor bu insanlara Allah’tan? Kendisi  böyle bir yasak koymamışken?

Valla bu sabah yazımı yazmak için oturduğumda   aklımda neşeli bir şeyler  vardı. Ama  insan da neşemi bırakıyorlar kardeşim? Zaten diken üzerindeyiz her yönden kişisel hayatımız, sosyal durumumuz, din ve vicdan özgürlüğümüz, her şey diken üzerinde…

Bendeniz bilirsiniz öteden beri hümanistim, çevreciyim, eşitlikçi ve halkçıyım, ezilenin yanında, ezenin karşısındayım. İlkem bağımsızlık, sonuna kadar   akıl ve  vicdanımın bağımsızlığı, maddi ve çıkar ilişkilerim olması bağımsızlığımı bağımlı kılar ki bu yüzden kimseye göbek bağımda yok  olamazda, bu can bu bedende oldukça.  En büyük korkum hak yemek, insanlık suçu işemek… Ve şu, bu şekilde ayrım yapmak kendimi bildim bileli öyle yaşamaya gayret ediyorum. Ve her zaman tetikte yaşıyorum. Ve ayrımındayım ki bu durum benimle birlikte büyümüş. Bu yüzden doğru olmadığını düşündüğüm şeyler kafamı bozuyor, beklentilerimi  asgaride tutmama rağmen. Ön yargıdan ve  öyle olur olmaz konuşmaktan ödüm kopuyor. Her sözün, her kelimenin yüklediği anlamlar başka, başka anlaşılabiliyor. Açık ve sarih olan kutsal kitaplar bile bazı  insanların keyfine göre yorumlanabiliyor.

Sağlıklı bir idealist olabilmek için önce kendini iyi tanımak gerektiğini düşünürüm; her zaman çuvaldızı kendine batırabilecek kadar  gerçekçi ve bencilikten  uzak  olabileceksin. Ne kadar tevazu sahibisin  ya da değilsin ayrımda olman şart. Yani gerektiğinde toprak olabilirken gerektiğin de şimşek olabiliyor musun? “Sabır” yaşamının anahtarı olmalı, bilgi ve her an yeni şeylere açık olmak, soluk alıp vermek, nefesin gibi olmalı.

Ve yolum bu. Kolay değil çünkü insanım ve insani zaaflarım var herkeste olduğu gibi. Ancak zaaflarıma yenilmemek önemli ve bu her zaman kolay olmayabiliyor. Zaaflarının ayrımında olmak onları bertaraf etmek için yararlı olabilir  bazen.

Ancak  yinede uzun bir yol ve taşlarla dikenlerle dolu. Ama onları temizleyerek geçebiliyorum çok şükür arkamdan gelecekler için. Bazen geri döndüğümde oluyor ancak korkmuyorum dönmekten çünkü daha güçlenmiş olarak devam edebiliyorum.

En büyük zaafım ikiyüzlülüğe tahammül katsayımın düşük olması. Özelikle bu iki yüzlülük inanç konusunda ise… Bazen başımı belaya sokabiliyorum bu yüzden.

Ve incilerim konusunda çok hassasım, yerinde ve zamanında  dökerim birkaç tanesini öyle hepsini değil çünkü alıcısı her zaman çok olmayabiliyor.<Ve sevgili okuyucularım neşeyi yarına erteledim şimdi ciddi takılıyorum. Ve yazımı noktalıyorum. Bayramların sevgi, barış, birlik ve beraberliğe  vesile olmasını dileyerek. Ayrımsız gayrımsızzz. Yase

Günün Şiiri

Ölü Bir Gürültüyüm

Büyüdüm ey girdap, yanılmayan yasa büyüdüm

Bedelsiz bir askerim ve senin surlarında

Cankuşum kafesinde, yüreğim yurdunda değil

Selinden kopan bir damlayım, yitmek yolunda

Birgün kavuşacak toprağım da yok

Sonsuz boşluğa dökülüyor kanımın şelalesi,

Ölü bir gürültüyüm yalnızca

Ya da bir ölünün çürüyen sesi

Çürüyorum ey girdap, ürkülecek yanım yok.

Pusatsızım ey yasa, hançer belimde değil

Boğazımı paslı bir hırıltıyla yırtıyor gurbet

Tanık yok. Oysa kentin ortasında cinayet

Sinsice gizledim katilimi yüzümün gölgesiyle.

Duyarlı çocuklar uykusu için

Katlanmaksa bu işte.

Düşürmedim gecenin tenhalığına beyaz bir leke.

Katlanıyorum ey cani ey kahreden açlığım

Umarımı eriterek geçen günlere

İntiharı düşünsem; ne bir şakağım var, ne de bir mermi

Sormuyorum bile birgün… Birgün biter mi?

Sormuyorum bile. Su olsam döner miyim

Koptuğum dağlarıma, en derin yatağıma

Güz öncesi resmime, en eski çerçeveme

Anlıyorum ey yasa, yargıçlar yanıtlamaz

Kırık bir asa olur, körün tek karşılığı

Attığı her adımı saydıran kaygı

Dönmekten vazgeçmeyi bile yasaklar.

Olmadı öyle bir şey, o geçmiş yoktur

Bin kez daha tövbeler, beni bağışla

O geçmiş yoktur… O geçmiş yoktur…

Koru ölü sesimi ey çağdaş dua.

Olmadı öyle bir şey, tek bir çiçek vermedim

Filizi olduğum ilkyaz anaya

Yollara düşmedim hiç, dağlarda ölmedim hiç

Kanayarak söylemedim hiçbir şarkıyı

Sevmedim hiçbir şeyi, bir şeyden iğrenmedim

Bu kadarı yetmez mi yüzümü anlatmaya

Olmadı öyle bir şey, öyle bir geçmiş

Dayadım ağzımı kuruttuğun çeşmeye

Çıldırırsa bilincim suyu beklerken

Küflenmiş tırnaklarım çökerse gırtlağına

Suçsuzum ey yasa

Çünkü bütün ölüler dışındadır yasanın.

Adnan SATICI

Günün Fıkrası

Temel ve Dursun bir akşam otobanda iki sarışını arabalarına alırlar ve ıssız, kuytu bir yere gitmek için basmışlar gaza… Yarım saat sonra gidecekleri yere yaklaştıklarında sarışınlardan biri der ki: “Şimdiden söyleyelim, biz dönmeyiz.” Temel kendinden emin,cevap verir: “Valla bu kadar geldikten sonra biz de dönmeyiz…”

Günün Sözü

Dünyayı değiştirmek isteyen çok ama kendini değiştirmeyi düşünen hiç yok.

Tolstoy

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here