İHD Başkanı Selçuk; “İnsan Haklarıyla İnsandır”

0
92

ihd açıklama6İnsan Hakları Evrensel Bildirge’sinin kabul edilişinin 66. yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “Devletler tarafından uygulanan politikaların insan hakları değerlerinde yarattığı aşınmaya karşı insanlığın onur mücadelesi devam ediyor” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de tüm baskılara karşın sokaklara çıkan, örgütlenen, yaşam alanlarını korumaya çalışan insanların direnmeye, başka bir yaşam mümkün demeye çalışırken, otoriter rejimlerin polis şiddetiyle dünyanın her yanında bu direnci kontrol etmeye ve bastırmaya çalıştığını kaydeden Selçuk; “Maalesef 2014, ülkemizde de ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir yıl olmuştur. Bununla birlikte tüm toplumun maruz kaldığı polis şiddeti sonucu 2014 yılında toplanma ve gösteri hakları ihlallerinde adeta bir patlama yaşanmıştır. Haklarını kullanmaya çalışanlara karşı pervasız bir şiddet kullanılmış, her türlü demokratik gösteri hakkının kullanılması komplo anlayışı ile ele alınmış ve aşırı güç kullanılarak ölümlere neden olunmuştur. Çalışma yaşamına yönelik işçi ölümleri, yasaların işverene herhangi bir yaptırımı olmaması nedeniyle had safhaya ulaşmıştır. Soma ve Ermenek’te yaşananlar facia olarak değerlendirilmiş “fıtrat” yaklaşımı ile işçi ölümleri kanıksatılmaya çalışılmıştır. Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller internet üzerinde insanların özel yaşamlarına müdahale düzeyine getirilmiş ve her türlü muhalif yazı hakaret ve icat edilen “hükümete karşı işlenen suç” olarak görülerek yasal düzenleme ile zapturapt altına alınmıştır.

Kadına yönelik şiddet toplumsal değerlerin dini referansla ele alınması ile kışkırtılmakta, farklı cinsel yönelimi olanlara ilişkin saldırılar artarak devam etmektedir.

Yaşanan tüm bu sorunların çözümü daha demokratik bir yaklaşımdır. İnsan haklarının herkese lazım olduğu defalarca yaşanan deneyimlerle sabittir. Bugün bu hakları ihlal edenlerin yarın haklarının ihlal edilmeyeceği konusunda hiçbir güvenceleri yoktur. İnsan Haklarının kullanabildiği, daha yaşanılabilir bir dünya umudu ile mücadele eden herkesi buradan bir kez daha selamlıyor ve “İnsan haklarıyla insandır” diyoruz” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here