Hoşgörü Yemeğinde Kardeşlik ve Barış Mesajları Verildi

0
105

vali-iftar yemeği1Hatay protokolü ve ilimizin kanaat önderleri, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in ev sahipliğinde düzenlenen hoşgörü sofrasında bir araya geldi.  Antakya Oteli’nde düzenlenen ve oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen yemekte sevgi, barış, hoşgörü, birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, hoşgörü sofrası etrafında buluşan tüm konuklarına teşekkür ederek, Ramazan ayının insanlık âlemine huzur ve barış getirmesini diledi. Bilgi çağında insanın; bilginin üstünde başka bir bilgi daha olduğunun farkına vardığını, o bilginin de ‘vicdanî bilgi, iç ses’ olduğunu kaydeden Vali Lekesiz; “Onun için öyle anlaşılıyor ki 21. yüzyıl bilgelik çağı olacak. Eğer insanlık bilgeliği yakalayamazsa, bütün kazanımları sanki boşa gidecek gibi” diye konuştu.

Bilgi çağını, bilgelik çağına dönüştürürken bu topraklarda yetişen Mevlanaların, Yunus Emrelerin, Hacı Bektaş-ı Velilerin düşünce ve duygu donanımına ihtiyacımız olduğuna vurgu yapan Lekesiz; “Onların öğretisi, yaşadıkları zamana hapsedilemeyecek kadar evrensel” dedi.

Tüm semavi dinlerin, “inanç kardeşliği” ve “insan kardeşliği” anlamında insanların kardeş olduklarını beyan ettiğini kaydeden Vali Lekesiz; “Dinler, insanın mutluluğunun vazgeçilmez değerleri olarak gördükleri sevgi, dürüstlük, kardeşlik, güven ve yardımlaşma gibi nitelikleri insan hayatında egemen kılmayı telkin ve tavsiye eder. Biliyoruz ki bir kişinin kendi haklarını korumasının yolu, kardeşinin haklarına saygı göstermesinden geçmektedir” diye konuştu.

Tarih boyunca farklı medeniyetleri barındırması, oluşturduğu hoşgörü kültürü bakımından Anadolu’nun adeta çok çarpıcı bir özeti olan Hatay’ın, kendine özgü bu niteliği ile medeniyetlerin hayat alanı olmayı başardığını, inanç ve kültür zenginliği, farklılıkların birbirine duyduğu hoşgörü bakımından bir kardeşlik merkezi olduğunu ifade eden Lekesiz; “Bu yüzden Hatay’da dinler kardeşliği, medeniyetler barışı, diller de sevgiyi söyler. Söylemekle de kalmaz, bunu bir hayat tarzı olarak günlük hayatın bir parçası olarak yaşar ve yaşatır” şeklinde konuştu.

Sevgiyi paylaşmakla insanların kalbinin huzur ve mutlulukla dolacağını vurgulayan Lekesiz, “Birçok konuda olduğu gibi sevgi ve kardeşlik konusunda da örnek gösterilen Hatay’da yaşayan bireyler olarak, asırlardır hiç kimsenin telkinine ihtiyaç duymadan yaşaya geldiğimiz kardeşlik ve sevgi iklimini canlı tutmaya ve gençlerimize daha güçlü bir biçimde bırakmaya mecburuz. Demokratik teamüllerin ışığı altında kardeşlik saflarımızı her zaman sıklaştırmamızda yarar vardır. Yarını iyi kurabilmek için bugünü ve dünü iyi anlayalım” diye konuştu.

Bir taraftan mübarek Ramazan ayını idrak ederken bir taraftan da 23 Temmuz günü Hatay’ın Anavatan’a katılışının 75. yılını kutlayacağımızı hatırlatan Lekesiz; “Hatay’ın Anavatan’a katılış mücadelesinde Hatay’ın tüm renkleri tam bir sadakat örneği göstererek Türk’üyle, Arap’ıyla, Alevi’siyle, Sünnî’siyle, Ermeni’siyle, Hıristiyan’ıyla, Musevi’siyle tam bir kararlılık içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayı yeğlemişlerdir. Bu irade bugün de dimdik ayakta durmaktadır” dedi.

 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da, Hatay’ın insanlarının sadece güzel günleri değil, acı ve kederi de paylaşabilen insanlar olduğunu ifade ederek, “Tüm renkleriyle örnek olan bu şehirden dünyanın feyz alması gerekir. Her birimizin özel inanışlarımız olabilir ama hepimizin ana yolu Yüce Rabbimizdir” diye konuştu.

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Salih Güder ise, Ramazan aynın; insanımızı kucaklama, kendimizi bir kez daha gözden geçirme adına çok önemli fırsatlar sunduğunu ifade ederken, Hatay Barosu Başkanı Sinan Akgöl ise, Hatay’ın bazı hassasiyetlerden kaynaklanan zor dönemler geçirdiğini hatırlattı.

İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu da, ilimizdeki birlik, beraberlik ve hoşgörü ortamının sonsuza dek devam etmesi dileğinde bulunurken, Alevi İslam İnancını Yaşatma Derneği (ALİYAD) Fahri Başkanı Nasreddin Eskiocak da, Yüce Allah’ın; Ramazan ayını, İslam âlemine ve tüm insanlara sevgi, barış, huzur, birlik ve beraberlik sağlamak için tahsis ettiğini aynı zamanda tövbe etme ve sevap kazanma vesilesi olduğunu bizlere bildirdiğini kaydetti.

Yemekte ayrıca, Musevi Cemaati, Protestan Kilisesi, Katolik Kilisesi, Ermeni Cemaati Vakfı, Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı adına da temsilciler tarafından birer konuşma yapıldı.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Kadir Teksöz, Hatay Korunmaya Muhtaç Çocukları Koruma Derneği Başkanı Yurdagül Ergüner’in de birer konuşma yaptığı hoşgörü yemeğine ayrıca, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mustafa Çiğdem, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hasan Koçyiğit, Antakya Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Sabit Teksöz, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Eskiocak, Ortodoks Kilisesi Ruhani Liderleri Dimitri Dogum ve Jan Delüller, işadamları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here