Gadir Hum Dualarla ve Coşkuyla Kutlandı

0
251

Hz. Muhammed’in hicretinin 10. yılında veda haccı dönüşünde Hz. Ali’yi taltif ettiği gün olarak kutlanan “Gadir-i Hum Bayramı” nedeniyle dün tüm Hatay’da çeşitli etkinlikler yapıldı.

Gadir-i Hum Bayramı, İskenderun’da şehir merkezinde ve başta Karaağaç olmak üzere, Nardüzü, Akçalı, Madenli, Gökmeydan, Üçgüllük, Gözcüler ve Arsuz’a kadar olan tüm beldelerde Alevi vatandaşlarca coşkuyla kutlandı. Adaklar kesildi, ateşler kuruldu ve kazanlar dolusu yöresel yemek Hırisi yapılarak dağıtıldı. Türbe ziyaretlerinde, vatandaşlar türbe içerisinde ve çevresinde tütsü (buhur) ile mumlar yakıp dua etti.

Antakya’da da bazı vatandaşlar, erken saatlerden itibaren kentte bulunan türbeler ile Habib-i Neccar Dağı eteğindeki Sultan Habib-i Neccar Türbesi’ni ziyaret ederek dualar okudu, tütsü yaktı, ellerini duvara sürerek dileklerde bulundu. Vatandaşların bazıları kurban kesti. Kazanlarda buğday ile etin haşlanmasıyla yaklaşık 8 saat sürede yapılan “Hırisi” yemeği dağıtıldı.

Harbiye beldesindeki Hz. Hıdır Türbesi’nde erken saatlerden itibaren “Hırisi” yemeğini yapmaya başladıklarını ifade eden Nihat Aslanyürek; “Bugün inancımıza göre iş yerleri kapalı olur. Namazlar kılınır ve türbeler ziyaret edilerek dualar edilir. Daha sonra da herkesin katkısıyla yapılan ‘Hırisi’ yemeği hayır için dağıtılır” diye konuştu.

Bayram dolayısıyla İskenderun’da ve Antakya’da çarşı merkezinde de esnafın büyük bir bölümünün iş yerlerini açmadığı görüldü. Bayramda işyerlerinin kepenkleri indirip kurban kesen Alevilerin coşkusuna kentte yaşayan Hıristiyan, Yahudi ve Ermeni vatandaşlar da işyerlerini açmayarak ortak oldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here