Gadir Hum Bayramı Etkinliklerle Kutlandı

0
184

gadir hum bayramı (2)Gadir Hum Bayramı, tüm Hatay’da bulunan Alevi vatandaşlar tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı. İskenderun’da da kutlanan Gadir Hum Bayramı nedeniyle, vatandaşlar sabahın erken saatlerinde Türbeler dolup taşmaya başladı. Buğday ve etle dev kazanlarda pişen geleneksel yamak hrise (dövme) ise bayrama için türbelere gelen tüm vatandaşlarla paylaşıldı.

Hz. Muhammed’in hicretinin 10. yılında veda haccı dönüşü Hz. Ali’yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir Hum Bayramı, Hatay’ın birçok ilçesinde olduğu gibi İskenderun’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Bayramı kutlayan Alevi vatandaşlarımız, Cumartesi sabah erkenden kentteki türbeleri ziyaret ederek dualar okudu, tütsü yakıp, ellerini duvara sürerek dilekte bulundular. Evlerde ve türbelerin yanında kurban kesildi, buğday ve etle pişirilen “hirisi”, türbeye gelenlere ikram edildi.

gadir hum bayramı (9)

Bu arada, Gadir Hum Bayramı nedeniyle çoğu esnafın iş yerlerini açmadığı gözlenirken, aşını paylaşan vatandaşlar, bugüne özel yapılan “hrise” yemeğinin halka dağıtılarak kardeşlik duygularının pekiştirildiğini vurguladılar.

Hz. Muhammed’in hicretinin 10. yılında veda haccı dönüşü Hz. Ali’yi taltif ettiği bugünde Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) tarafından İskenderun Spor Salonunda ‘Gadir Hum ve İslam’ konulu konferansı da gerçekleştirildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here