Futbolda Ahlak Erozyonu (4)

0
36

Değerli okurlarım, bugün sevgiye bir göz atalım, bakalım onda neler var. Sevgi çok ulvi bir tutkudur, onun koşulları oldukça ağırdır. Kişiye insan olmasını hatırlatır. Sevgi cesaret ister. Kavramlar, yaşanmadan kullanıla-kullanıla eskirler. Oysa sevgi yaşanan bir olgudur, müthiş bir duygudur.

Bir örnek vermek istiyorum. Bir toplum, coşkuyla baş tacı ettiği kişiyi aynı şekilde kötüler ve aşağılar. Daha da ilginç olanı, coşkuyla yücelttiğini kolayca asar ve asarken de yücelir. Negatif düşüncelerle sevgisini yitirmiş insanlara, sevgiyle yaklaşabilme şansımız yoktur, olmaz da. Taraftarlar da aynen böyledir.

“Ahlak erozyonu” o kadar kapsamlı ki, bir türlü istediğimiz yerde karargâh kuramadık. Düşündüklerimizi kısaltarak yazdık, bazılarına da teğet geçtik. Aslında, ahlakın tarifini yapmaya gerek yok. İçeriğini anlayabilmek için, tanıdığınız ya da tanımadığınız birine bu ifadeyi kullanın yani “AHLAKSIZ” deyin bakalım. Size tutumu nasıl olacak? En azından size bakışı ve duruşu değişir.

Hal böyle olunca, bulunduğumuz toplumda, koşullar ne olursa olsun terbiye sınırlarını zorlamamalıyız hatta düşünmemeliyiz bile. Zira ahlak konusu çok önemli bir hadisedir. Nedense günümüzde bu hayati kavram o kadar yozlaştı ki! Balık baştan kokuyor da ondan sınırım. Ahlakı, terbiyeyi ciddiye alan yok, herkes çıkar peşinde, doğal olarak çıkar düşünülecek ama bu duygu erdemli bir biçimde yapılmalı.

Siyasetteki erozyon tamam da, spordaki erozyonunda rengi değişmiş olarak karşımıza çıkıyor. Ahlaksızlığın rengi mi olurmuş demeyin. Toplumun büyük kesimi o kadar çıkarcı ki her şeyi mubah sayıyor. Çıkarına dokunun, hemen sizi kara listeye alıyor.

Teşvik priminden söz etmek istiyorum. Teşvik priminin vaatten öte, nakit olduğunu hemen belirtmeliyim. Bu ahlaksızlığın, yani teşvik priminin suç olmadığını söyleyenler hiç kimseden de çekinmiyorlar. Çünkü güvendikleri de kendileri gibi ahlaksız. Spora, sporseverlere, insanlara uzaktan yakından saygısı olmayan zavallılar.

Bana göre, “Teşvik Primi” şikenin ta kendisidir ve şikeyle aynı kategoride mütalaa edilmelidir. Bu yaklaşım başkalarının hakkını gasp etmektir, yanı hırsızlıktır.

Kendi futbol takımına vaatte bulunursan, yani “hafta sonu rakibinizi yenin hesabınıza şunları yatıracağım” derseniz bu konuda kimse size soru soramaz. Fakat bir takıma bavul dolusu parayı “şu takımı yenin” diye gönderirseniz, bunun adı teşvik primi olmaz, resmen şike yapılmış ve futbol adına büyük ahlaksızlık yapılmış olur.

Biz ahlak erozyonundan, terbiyeden, erdemden söz ediyoruz ama bazıları da sırtını dayayıp yere sağlam basıyor. Bu kadar parayı ne yapacaklar bir türlü akıl erdiremiyorum. Acaba kefenin cebi mi var?

Mutlun olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here