19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu ve Daim Olsun

0
107

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Bu sabah 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Mustafa Kemal’in Ulusun bağımsızlık ve ülkenin bütünlüğü için verilecek mücadeleyi başlatmak için Samsun’a Bandırma gemisi ile çıktığı sabah. Aynı zamanda “bugün doğum günüm” dediği gün. İki yıldan beri süren korona hanımın hükümdarlığı nihayet yıkıldı, yıkılacak bu yüzden İskenderun’da olağan üstü bir hareketlik var. Ve bu hareketlilik tabi hepimizi etkiliyor. Bir an olsun ekonomik sıkıntıları, işsizlik, kavga, gürültü, o sen ben ne yaptı, ne yapacak durumlarını unutmak değil de ötelemek pahasına bu günü ve haftayı doya doya yaşamak gerekiyor ve öyle yaşayacağız inşallah. Bu sabah buruk bütün sevinçlerimiz…

Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Hepimizin bildiği gibi 1914’te başlayan 1. Dünya savaşına müttefiklerimizden dolayı katılmıştık. 1. Dünya Savaşı dört yıl sürdü.  Bu savaş Avrupa devletleri arasındaydı ancak müttefiklerimiz yenilince bizde doğal olarak yenilmiş sayıldık ve düşman yurdumuzu parçalamak için hiç zaman kaybetmemek için önümüze Mondros Ateşkes Anlaşmasını sürdü. Bu anlaşma yurdumuzun büyük bir iştahla parçalanmasına icazet veriyordu. Bu anlaşmaya göre Fransızlar Adana ve Hatay’a, İngilizler Urfa, Mardin ve Merzifon’a, İtalyanlar da Antalya’ya yerleştiler.

Yunanlar ise İzmir’e 15 Mayıs günü çıkartma yaptılar yıldırım hızı ile zaten ezelden beri emelleri buydu. Bu yüzden dört bir taraftan istilaya başlamak onlar için zor olmamıştır. Boğazlar da onların gemileri ile doluydu ancak hevesleri kursaklarında kalmıştı. Çünkü Mustafa Kemal’in sağlam kararlarından ve savaş dehasının ayrımında değillerdi. Ordular dağılmıştı ve halk savaş yorgunuydu, yoksuldu. Mustafa Kemal görevden alınmıştı ancak yurdu düşmanlara teslim etmek niyetinde değildi silah arkadaşları ile. Düşmanların gözden kaçırdıkları buydu.

Ve bu kahramanların “Ya ölüm ya istiklal” sloganları ve kanlarının son damlasına kadar akıtmaktan çekinmeden bu yurdu düşman çizmelerinden kurtarmak için harekete geçtiler. Anafartalar ve Trablusgarp’ta dehasını ortaya çıkaran Mustafa Kemal 19 Mayıs sabahı Bandırma vapuru ile İzmir’e çıkarak ilk meşaleyi yaktı. Ve “benim doğum günümdür bu gün” dedi. Bugün ulusal kurtuluş günümüzün başlangıç tarihidir. Ve Mustafa Kemal bu günü gençlere armağan etti. Gençler ve hep genç kalanlar bu armağanın taşıdığı değerin her zaman ayrımında olmuşlardır. Ve olmaya devam edeceklerdir.

Hepimizin bayramı kutlu ve daim olsun dilerim sevgili okuyucularım, sağlık ve sevgiyle kalalım sevgili okuyucularım hep birlikte ayrımsız gayrımsız her zaman… Yase

& & & & &

Yanına Aldığı İlk Er

O Samsun’a çıktığı zaman, üstü başı yırtık, postalları patlamış, silahsız bir er gördü. Yüzünün rengi bakıra dönmüş, yağlan eriyip kemik ve sinir kalmış bu Türk askeri ağlıyordu.

O’na sordu: -Asker ağlamaz arkadaş, sen ne ağlıyorsun? Er irkildi, başını kaldırdı. Bu sesi tanıyordu ve bu yüz ona yabancı değildi. Hemen doğruldu ve Anafartalar’daki Komutanını çelik yay gibi selamladı.

-Söyle niçin ağlıyorsun?

İç Anadolu’nun yanık yürekli çocuğu içini çekti: – Düşman memleketi bastı, hükümet beni terhis etti. Silahımızı elimizden aldı. Toprağıma giren düşmanı ne ile öldüreceğim? Kemal Atatürk, er’in omzuna elini koydu: – Üzülme çocuğum, dedi. Gel benimle!

Ve Samsun deposunda giydirilip silahlandırarak yanına aldığı ilk er bu Mehmetçik oldu.

Burhan Cahit MORKAYA

& & & & &

Türk Orduları Başkumandanıyım

Afyonkarahisar’ın hatlarının çözülmesi sonunda birkaç Yunanlı tutsak, geceleyin Mustafa Kemal’in çadırına getirilmişti. Bunlardan birisi, Muzaffer Generalin doğup büyümüş olduğu Selanik’ten gelmişti.

Yüz, kendisine yabancı gelmediğinden ve üniformasında da hiçbir bellilik görmediğinden kim olduklarını ve rütbelerini sormaya başlamıştı.

-Binbaşı mısınız?

-Hayır.

-Albay mı?

-Hayır.

-Korgeneral mi?

-Hayır.

-Peki nesiniz?

-Ben Mareşal ve Türk Orduları Başkomutanıyım! Şaşkınlıktan ağzı açık kalan Yunanlı kekeledi:

-Bir başkomutanın savaş hattına bu kadar yakın yerlerde dolaşması işitilmiş değil de!..

General SHERRIL

Kaynak: General Sherril – Atatürk Nezdinde Bir Yıl Elçilik, 1935

& & & & &

Kahraman Türk Kadını

17Mart 1923 Tarsus:

Mustafa Kemal İstasyonu’ndan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürüdü. O’nu görmek için sabahtan itibaren yolları dolduran Tarsusluların arasından neşe ile selamlar vererek, ilerledi. O sırada ansızın bir olayla karşılaştı.

Milli Mücadele’deki çete giysili bir kadın, Atatürk’ün yolunu keserek ayağına kapandı. Gözyaşlarıyla şöyle haykırıyordu:  “Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!”

Mustafa Kemal onu yerden kaldırmak için eğilirken kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşında cephelerde çarpışmış olan (Adile Çavuş) olduğunu fısıldadılar.

Gözlerinden iki damla yaş düşen Mustafa Kemal, bu güneşten yüzü yanmış kadının elinden tutup ayağa kaldırdı ve ona şöyle seslendi: “Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.”

Taha TOROS

Günün Şiiri

Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda

Bir gemi yanaştı Samsun’a sabaha karşı
Selam durdu kayığı, çaparası, takası,
Selam durdu tayfası.

Bir duman tüterdi bu geminin bacasından bir duman
Duman değildi bu
Memleketin uçup giden kaygılarıydı.

Samsun limanına bu gemiden atılan
Demir değil
Sarılan anayurda
Kemâl Paşa’nın kollarıydı.

Selam vererek Anadolu çocuklarına
Çıkarken yüce komutan
Karadeniz’in hâlini görmeliydi.

Kalkıp ayağa ardısıra baktı dalgalar
Kalktı takalar,
İzin verseydi Kemâl Paşa
Ardından gürleyip giderlerdi
Erzurum’a kadar.

Cahit KÜLEBİ

19 Mayıs Gençlik Marşı

Bir şerefli milletin şanlı çocuklarıyız.
Kalplerimiz, nabzımız, vatan diyerek atar.
Ayrılmadan yürürüz, aynı yolda erkek, kız.
Ruhumuzda ateş var, göğsümüzde iman var…

Vücudumuz yay gibi, bacaklarımız çevik,
Kalplerde cumhuriyet, başımızdadır bayrak,
Bir emanet taşırız, Ata’mıza söz verdik.
Kuvvetimizi, gücümüzü, kanımızdadır kaynak…

Bilgi ile sporu, yürütürüz atbaşı,
Çalışkanlık, çeviklik atalardan mirastır.
Türk olmanın amacı kazanmaktır savaşı…
Bize ülkü yaraşır, bize hamle yaraşır.

19 Mayıs bizim en kutsal bayramımız.
Tarihlerde var mıdır, böyle bir günün eşi ?
Bu pınardan içiyor, alıyoruz kuvvet, hız,
Bu ocaktan yakıyor bütün gençlik ateşi…

İ. Hakkı TALAS

Atatürk’ün Sözleri

-İnsanların kişiliğine değer vermeyen ve gelişmelerini kolaylaştırmayan toplumlar yükselemezler.
-Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.
-Özgürlüğün de, eşitliğin de, adaletin de dayandığı yer ulusun egemenliğidir.
-Biz uygarlıktan, bilim ve teknikten güç alırız.
-Hürriyet ve bağımsızlık benim karakterimdir.
-Cumhuriyeti biz kurduk, onu siz yaşatacaksınız.
-Her gelişmenin ve kurtuluşun anası hürriyettir.

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here