Erzin’de Orantısız Güç İddiası!

0
195

ihd açıklama4İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “Her Gün Farklı Yer Ve Türde Hak İhlalleri İle Karşılaşmaktayız

Erzin ilçesinde polislerin orantısız güç kullanması nedeniyle hamile iki kadından birinin düşük yaptığını, diğerinin de kafatasında çatlaklık olduğu, hamile olduğu içinde tomografi çekilemediği ve bu şekilde tedavilerinin yapılmaya çalışıldığını söyleyen İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, konunun mahkemeye taşındığını söyledi. Başkan Selçuk, ayrıca İçişleri Bakanlığını mağdur olan bu insanların can güvenliklerini sağlamaya ve bu olayı soruşturmaya çağırdı.

Dernek binasında bir basın toplantısı düzenleyen Dernek Şube Başkanı Selçuk’un yanında olaya adı karışan kişilerde vardı. Burada konuşan Başkan Selçuk; “Yaşadığımız çağda büyük gelişmeler beklerken, her gün farklı yer ve türde hak ihlalleri ile karşılaşmaktayız. İnsan Hakları konusunda duyarlılık olmasına rağmen bu kadar ihlalin rahatça yapılabilmesi geleceğimiz açısından umut vermemektedir. Yaşanan bu gelişmeler insan haklarını ihlal konusunda egemenlere cesaret vermektedir” dedi.

Gaz Kullanıldı ve Darp Edildi

Erzin’de yaşanan olayın ayrıntılarını anlatan Selçuk; “14.08.2014 Perşembe günü saat 18.00 civarında Erzin ilçesinde Emrah adlı oğluyla işinden eve dönen Mehdi Eryılmaz adlı vatandaş, evine yakın bir yerde siren sesi duymuş ve az sonra da evinin önünde aracını durdurmuş. Araç durduğunda arkadaki araçtan inen iki polis memuru bağırarak üstlerine gelmiş onları darp etmeye başlamışlar. Daha sonra ailenin diğer bireylerinin ve komşuların olayı duyması ve çok sayıda polisin oraya gelmesi ile birlikte olay büyümüş. Polis gaz kullanmış, havaya ateş etmiş ve orada bulunanları darp etmiştir.

Yaşanan bu olay sonrasında Mehdi Eryılmaz, oğulları Emrah ve Alican, eşi Memluke ve gelini Emine gözaltına alınmışlardır. Gözaltında yaklaşık bir gün tutulduktan sonra mahkeme tarafından serbest bırakılmışlardır.

Olay sonrası özellikle Memluke ve Emine Eryılmaz ciddi rahatsızlık yaşamışlardır. İkisi de hamile olan kadınlardan Memluke Eryılmaz olaydan iki gün sonra düşük yapmıştır. Diğer kadın Emine Eryılmaz da kafatasında çatlak olduğu söylenmiş ve sık-sık bayılmaya başlamış ancak hamile olması nedeniyle tomografi çekilememiştir. Erzin, Dörtyol ve Osmaniye Devlet Hastanelerinde tedavileri yapılmaya çalışılmıştır. Tedavi sırasında ve sonrasında özellikle raporlar konusunda çeşitli sıkıntılar yaşanmıştır.

‘Açık Bir Şiddet Görülüyor’

Yaşanan bu olayda olduğu gibi orantısız güç kullanılması özellikle kadınlara bu şekilde bir yönelimin olması asla kabul edilemez. Yaşanan olay sıradan bir olay değildir. Bir kadının olay sonrası bebeğini kaybetmesi ve diğer kadının sağlığının ciddi boyutta tehlikeye girmesi yasal sınırlar içerisinde bir müdahale olarak değerlendirilemez. Hiçbir yasa insanların bebeklerini kaybetmelerini veya hem kendilerinin hem de bebeklerinin yaşamını tehlikeye sokacak bir müdahalenin yapılmasını mazur göremez. Yine olay sonrası mağdurların sürekli takip edilerek veya zaman-zaman sözlü olarak taciz edilmesi kabul edilemez. Bu olayda Erzin’de güvenlik güçlerinin açık bir şiddet uyguladığı görülmektedir” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nı mağdur olan bu insanların can güvenliklerini sağlamaya ve bu olayı soruşturmaya çağıran Selçuk; “Ayrıca mahkemeye verilen bu olayın takipçisi olacağımızı buradan duyuruyoruz. Bu olayı gerçekleştiren ve olay sonrası bir bebeğin kaybedilmesi ve diğerinin tehlikeye girmesine neden olan anlayışı ve yaklaşımı kınıyoruz” dedi. Başkan Selçuk, konuyu ayrıca İl İnsan Hakları Kurulu ve TBMM İnsan Hakları Komisyonuna taşıyacaklarını kaydetti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here