Dünya Çevre Günü, İskenderun’da Patlayan Dinamitlerle Kutlandı!!..

0
179

Bu hafta Dünya Çevre Haftası.. 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla; 5 Haziran Günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Bu hafta da Dünya Çevre Haftası…

Türkiye’de Dünya Çevre Günü sadece sosyal medya ile sınırlı kalıyor. İnsanlar sosyal medyada çevreye karşı duyarlı olmaya davet ediliyor. TEMA Vakfı’ndan Dünya Çevre Günü dolayısıyla yapılan açıklama çok önemli! İklim değişikliğinin küresel etkilerinin, deniz seviyesindeki artış sorununun gündeme taşındığı belirtilerek, iklim değişikliğinin küçük ada devletlerinin yanı sıra denize kıyısı olan ülkeler için de büyük tehdit oluşturduğu kaydettiler. Atmosferdeki karbondioksit miktarının, insan kaynaklı faaliyetler nedeniyle son 800 bin yıldır gelmediği bir düzeye yükseldiği ifade edilen açıklamada, fosil yakıt kullanımı, ormanlar ve tarım arazileri gibi yutak alanların kaybedilmesinin, hızla artan karbondioksit miktarının, iklimin, insan kaynaklı sebeplerle değişmesine neden olduğu vurgulandı.

Bir ağacın büyümesi yılları alır ama kesmesi belki on belki on beş dakikayı geçmez. Doğamıza güzellik katan insan sağlığı açısından da oksijen üreten bu güzelim bitkiler neden yok edilir. Bizler doğayı görmüyoruz veya onu görecek gözlere sahip değiliz. Ağacı ve çevreyi korumak içten gelmeli.. Onlarsız hayatın olmadığını düşünmemiz gerekir. Bazen gökyüzünün en üst düzeylerinden çekilen fotoğrafları incelediğimde, inanın iliklerime kadar titriyorum. Özellikle yurdumun fotoğraflarını görmemek istiyorum. Çorak, uçsuz, bucaksız, sahipsiz bozkır bir Anadolu! Aracımızla seyahatlerimiz olduğunda yine bazı yerler dışında ormanı göremezsiniz. Oksijensiz yaşamın canlıları etkilediği aşikâr! Beyin çalışmaz, kanser olayları artar.

Bilinçsizce kesim bir yana taş ocakları ayrı bir bela… Çıkarılan yangınlar şaibeli, ya tarla açmak için ya da son günlerde moda haline gelen terör odaklı. Sahipsiz yurdum, sağduyulu insanlardan yardım bekliyor. Hava, ses, çevre her yerimiz allak bullak. İmdat bekliyoruz ama kimden, kimlerden? Sanayileşme ile birlikte yaşadığımız ortamların hızlı nüfusunun artışı, insan sağlığını tehdit etmekte. Toplum gönülden çevreyi sevmeli, ona karşı yapılacak her türlü yaklaşım içten olmalı.

İskenderun’un üstünde yer alan şu dağa bakarken kahroluyorum. Ağaçlar yandı, üstüne üstlük bilmem kimler taş ocağı diye andıkları milli yerlerimizi yerle bir ediyor. Karışan yok, elleşen yok. Belen yine aynı. Alt yapı diye kanalizasyon boruları döşendi. Atık sular derelere doğru boca… Kardeşim siz ne yapıyorsunuz diyen yok. Pis kokudan vatandaş bıktı usandı. Belen artık kötü kokuların bol olduğu bir yer. Her şey bir yana, Pazar ve tatil günlerinde az buçuk kalan orman yerlerinde piknik yapılırken, akışı yavaşlayan suyun etrafı pislik içinde. İnsanlar sere serpe hoyrat kullandıkları bu alanları terk ederken, ikinci bir katliam daha yaşanıyor. Akşamüzeri bıraktıkları yerler resmen çöplük alanı! İnsanın kendisine saygısı olmalı. Çevrede rahat etmeyi göze almışsa çevresini düzgün kullanmalı.

Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç’te 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile onayladı. Dünyada 100 milyonun üstünde türün olduğu bilimsel olarak saptandı. Ancak bugüne kadar insanlarımız 2 milyon türle tanışabilmiştir. Bu da gösteriyor ki gezegenimiz hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımızla karşı karşıyayız. Bazı türler azalıp yok olurken, bazı türler de çoğalmaktadır. Bu çoğalanların başında da insan gelmektedir.

Ancak; Ormanlar, tarım alanları, meralar, sulak alanlar tahrip edildiği müddetçe, deniz ürünleri de azalmaktadır. Gerçi son yıllar balığı resimlerde görüyoruz. Bu ağaçlar, bu topraklar, bu temiz hava, içilebilir su, yüzülebilir deniz, göl ve bu Vatan biz insanlara ait. Öyle ise biz insanların sorumluluğu çok büyük ve yükümüz ağır. Hem kendimize hem de gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak istiyorsak, çok düşünmeliyiz çok. Hem de çok…

Dünya Çevre Gününü bu yıl Amanos Dağlarında dinamitlerle kutluyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Vur patlasın çal oynasın! Yandan Halime’m yandan, seviyorum seni candan!…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here