‘Dünden Bugüne İskenderun’ Tarihe Işık Tutuyor

0
707

iskenderun sergi1Türk Askerinin Hatay’a İskenderun’dan, 5 Temmuz 1938 yılında girişinin yer aldığı resim sergisi İskenderun Halk Eğitim Merkezinde açıldı. Halk Eğitim Müdürü Mehmet Mursaloğlu’nun tarihe ışık tutan “Dünden Bugüne İskenderun” adlı resim sergisi bu hafta sonuna kadar açık olacak.

iskenderun sergi2

İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Garnizon Komutanı ve 39.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Atınç, Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Atilla Demirhan, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Güven’in de gezdiği resim sergisinde katılımcılar geçmişe kısa süreli gezinti yapmış oldu. Tarihe ışık tutan resim sergisinde şaşkınlıklarını gizleyemeyen katılımcılar, bir de Fransızlar tarafından çekilmiş olan o döneme ait görüntüler karşısında duygu dolu anlar yaşadılar. Kaymakam Özyiğit; “Ecdadımızı hayırla ve rahmetle yad ediyoruz!” dedi.

Sergi ile ilgili görüşlerini aldığımız Mehmet Mursaloğlu da, serginin bu hafta sonuna kadar açık olduğunu, serginin, görmek isteyen tüm vatandaşlara açık olduğunu söyledi.

iskenderun sergi3

Geçmişe dair 800’e yakın resmin elinde bulunduğunu söyleyen Mursaloğlu; “1938’in 5 Temmuz sabahında Türk Ordusunun İskenderun’dan başlayan ve Antakya’ya kadar ilerleyişinin yer aldığı resimler bende bulunuyor. Bu resimler şahsi ve ailemin resimleri, Fransa’dan topladığım resimlerdir. Hep gazete haberlerinde okuyorum 5 Temmuz Hatay’ın kurtuluşu veya ilhakı diye yer alıyor. Ben bunu kabul etmiyorum. Hatay, Anavatana ilhak edilmedi, iltihak etti. Ayrıca Hatay’ın anavatana katılışının dünyada eşi ve benzeri yoktur. Çünkü tek bir kurşun dahi sıkılmadan Türk Askeri Hatay’a girmiştir” dedi.

iskenderun sergi4

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here