CHP’li Vekil Dudu; “Türkiye, Kuzey Irak Petrolünü İsrail’e mi Satıyor?”

0
110

mevlüt dudu (7)CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, Türkiye’nin Kuzey Irak petrolünü İsrail’e sattığı iddialarını meclise taşıdı.

Petrolün İsrail’e satışı ile ilgili ne gibi prosedürler uygulandığı, bundan kimlerin haberdar olduğu gibi konulara açıklık getirilmesini isteyen Milletvekili Dudu, meclise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Dışişleri  Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi sundu.

Irak petrolünün nakli ve satışının kolay yapılabilmesi için yapılan pazarlıkların aydınlatılmasın isteyen Dudu, önergesinde şu soruları sordu;

“1.Kuzey Irak Kürt otonom bölgesi ile petrol nakli anlaşmasının ayrıntıları neleri kapsamaktadır? Bu anlaşma uluslararası anlaşmalara uygun mudur? 2.Yapılan bu anlaşma Irak yönetimi tarafından onaylanmış mıdır? 3.Son 6 ay içerisinde İsrail’e işlenmiş ya da ham petrol satışı yapılmış mıdır? 4.Eğer yapıldı ise; bu satış hangi şirket aracılığıyla ve nerede gerçekleştirilmiştir? 5.Petrol satışı yapıldı ise, bu petrol nereden elde edilen petroldür? 6.United Leadership gemisi hangi tarihlerde, Ceyhan’dan petrol yüklemiş ve bunu ne zaman nerelerde boşaltmıştır? Bu geminin sahibi hangi şirket ve kimlerdir? 7.Kuzey Irak’tan elde edilen ve transferlerle sonuçta İsrail’e ulaşan ve günümüzde Gazze’ye yapılan harekâtlarda kullanılan petrolün, ülkemiz aracılığıyla ve ticari kazanç sağlanarak nakledildiği doğru mudur? 8.Kuzey Irak’tan elde edilen petrolün İsrail’e satışının yapıldığı doğru mudur? 9.Buradan hareketle; İsrail ordusunun Gazze’ye karşı kara harekâtında kullandığı yakıt, 20 Haziran günü Aşkelon Limanına indirilen 1 milyon varil Kuzey Irak petrolü müdür? 10.United Emblem adlı tanker Ceyhan’dan ne zaman petrol yüklemiş ve bunu nereye ulaştırmıştır? 11.Kuzey Irak petrolünün naklinin yapıldığı dönemlerin, IŞİD’in Musul’u ele geçirdiği günlerin hemen öncesi ve ilk günlerine denk gelmesi tesadüf müdür? 12.IŞİD ile Kuzey Irak petrolünün nakli ile ilgili süreçte herhangi bir görüşme ya da bilgi alışverişi yapılmış mıdır? 13.IŞİD ile görüşmeler yapıldı ise; Musul Konsolosluğunda halen rehin tutulan  çalışanlarımız durumdan haberdar mıydı? 14.Konsoloslukta bulunan kişiler, olası kargaşa durumlarına karışmamaları için, neden tahliye edilmediler? 15.Bu kişiler Irak petrolünün nakli ve satışının kolay yapılabilmesi için yapılan bir pazarlığın rehineleri midir?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here