CHP’li Vekil Dudu; “IŞİD İle Pazarlık Yapıldı mı?”

0
76

mevlüt dudu (9)CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, basında yer alan; Terör örgütü IŞİD’in, yaklaşık iki buçuk ay önce Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’nda rehin aldığı 49 personeli serbest bırakmak için 928 yıllık Süleyman Şah Türbesi’ndeki Türk askerlerinin çekilmesini istediği ile ilgili iddiaları meclise taşıdı.

Süleyman Şah Türbesinin, Suriye’nin Halep kentine bağlı Karakozak Köyü sınırları içinde yer alan, Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olduğunu hatırlatanm Milletvekili Dudu önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Türbede, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babası olan Süleyman Şah’ın ve iki askerinin mezarları bulunuyor. 20. Zırhlı Tugayı 3. Hudut Alay Komutanlığı Hudut Taburuna bağlı askerler tarafından korunan türbe, Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması gereğince Caber Kalesi ve türbe müştemilâtı ile beraber Türkiye toprağı olarak kabul ediliyor. Buradan hareketle:

1.Süleyman Şah Türbesinin IŞİD’a teslim edilmesi ile ilgili olarak ülkemizden herhangi bir talepte bulunulmuş mudur?

2.Musul’da halen rehin bulunan vatandaşlarımızın serbest bırakılmasının sağlanması için IŞİD ile herhangi bir pazarlık yapılmış mıdır?

3.Yapılmışsa bu pazarlık neleri içermektedir ve bu konuda halkımızın bilgilendirilmemesinin sebepleri nelerdir?

4.Bu rehineler için şimdiye kadar yapılmış olan girişimler nelerdir? Bu girişimler sonucunda gelinen aşama nedir?

5.Rehine olayı gerçekleşmeden, bölgede karışıklıklar başladığından beri; konsolosluk çalışanlarının boşaltılmaması ve devamında da halkımızın herhangi bir şekilde bilgilendirilmemesi göz önünde bulundurduğumuzda; IŞİD ile bir çatışmak istemediğiniz ve hatta bu kişileri önceden beri desteklediğiniz söylenebilir mi?

6.Süleyman Şah Türbesi’nin boşaltılması konusunda olumsuz düşünmediğiniz ve bu konudaki kararın Genelkurmay Başkanlığı’na iletildiği doğru mudur?

7.Genelkurmay Başkanlığı’na; Süleyman Şah Türbesi’ne olası saldırı ihtimaline karşılık, türbenin boşaltılması gerektiği yönünde bir  talimat  verilmiş midir?

8.Bakanlığınızdan konuyla ilgili yapılan açıklamada;  “Kamuoyunun yanlış yönlendirilmesinden  ‘özenle’ kaçınılmalıdır”  denmesine rağmen; konuyla ilgili herhangi bir yalanlama ve itiraz yapılmamasının sebepleri nelerdir?

9.Burada “yanlış yönlendirme” ile anlatılmak istenen nedir?

10.Ayrıca yaptığınız açıklamada ;  “Musul Başkonsolosluğumuz personelinin en kısa zamanda sağ salim ülkemize dönmelerinin sağlanması için ilgili tüm kuruluşlarımız eşgüdüm halinde çalışmalarını sürdürmektedir.”  Derken, hangi kuruluşlarınızın hangi eşgüdümlü çalışmaları kastedilmektedir?

11.Bu çalışmalar nelerdir ve bu çalışmalardan şimdiye kadar  elde edilen sonuçlar nelerdir?

12.Süleyman Şah türbesinin şu anki durumu, IŞİD’a verilip verilmeyeceği ve Musul’da rehin bulunan vatandaşlarımızın kurtarılmasıyla ilgili olarak neler yapılacağı ve bu konularda halkımızın bilgilendirilmesi için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here