“Bakanlık, Benden Olmayanın Canı Çıksın Diyor”

0
81

eğitim-iş açıklama (8)Eğitim-İş İskenderun Temsilcilik Başkanı Hasan Kuş, Yeni Yönetmeliği Eleştirdi…

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’na bağlı  Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine ilişkin yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından bir açıklama yapan Eğitim-İş İskenderun Temsilcilik Başkanı Hasan Kuş; “Söz konusu yönetmelik eğitim kurumlarına yandaş yönetici atama hevesinin güncel örneğidir” dedi.

Artık atamalarda liyakat ölçütünün askıya alındığını, tek ölçünün yöneticinin AKP’ye bağlılık derecesi ile AKP’nin yerelleştirmeci ve özelleştirmeci politikalarına hizmet edecek olması olduğunu öne süren Kuş; “Yönetmeliğin 31. Maddesinde, ‘4/8/2013 tarihli ve 28728 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır’ denilmektedir. Yürürlükten kaldırılan yönetmelik “Atama ve yer değiştirme” yerine konulan yönetmelik ise “görevlendirme” yönetmeliğidir. Atama bir güvenceyi ifade ederken görevlendirme birilerinin iki dudağı arasına teslim olmayı ifade eder.

Bugün de hukuku arkadan dolanarak “yöneticiyi öğretmene, veliye seçtiriyoruz” diyerek hem demokrasiyi hem de eğitimi katledeceklerdir. Yönetici atamalarında önce il müdürlerini, sonra ilçe müdürlerini görevlendirmeye başlayan Bakanlık şimdi de görevlendirdiği yöneticilerine okul müdürü seçtirmeye kalkışmaktadır. Bugün öğretmeninden, velisinden, öğrencisinden tam not alan bir okul müdürünün alabileceği puan 40’tır. Bu müdürün göreve devam edebilmesi için gerekli olan puan ise 75’tir. Yani öğretmeninin, velisinin, öğrencisinin tam takdirini alan bir okul müdürünün dahi kaderi kendisini hiç tanımayan ilçe müdürü ve şube müdürlerinin elindedir.

Bugün ülke genelinde kadrolu tek ilçe müdürü yokken, hepsi görevlendirme olarak çalışmakta iken ve hepsi yandaş sendikanın ve iktidarın borazanlığına soyunmuşken onların değerlendirmelerinden objektiflik beklemek hayaldir. Vekil ilçe müdürleri daha düne kadar sendikalarına üye toplamak için koştururlarken bugün müdürlük vaadiyle üye yaptıkları insanlara koltuk bağışlayacaklardır. Kaldı ki koltuklarını garanti altına almanın en önemli teminatı da bu olacaktır. Bugün ilçe müdürü, şube müdürü ataması yapmak için dahi mevzuatı bulunmayan bir Bakanlık bu kadrolara müdür belirleme yetkisi vererek amacını ortaya koymuştur. İlk kez müdür olacaklar için de sözlü sınavı esas alan Bakanlık adeta benden olmayanın canı çıksın demektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Liyakat İlkesi Temel Alınmalı!

Eğitim yöneticilerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi sürecinde siyasi referanslar değil, liyakat ilkesinin temel alınması gerektiğinin altını çizen Kuş; “Geçmişteki tecrübelerden ders çıkarmayanların sonu yine hüsran olacaktır. Bu nedenle MEB’e sayısız hukuki uyuşmazlığa sebep olacak objektiflikten uzak uygulamalardan kaçınmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Aksi durumda hukuk dışı her dayatmaya sendikamız hak ettiği karşılığı anında verecektir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here