Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri Son Hızla Devam Ediyor

0
100

mutfak günleri2Vali Lekesiz; “Bu Etkinliğimiz Uzunca Yolculuğun İlk Adımıdır”

Hatay Valiliği’nin koordine ettiği ve 17 Akdeniz Ülkesinin katıldığı ‘Hatay İl Yenilik Platformu’ projesi kapsamında 3-6 Eylül tarihleri arasında Hatay’da düzenlenen uluslararası ‘Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’ etkinliği son hızıyla devam ediyor.

TÜBİTAK desteğiyle Hatay Valiliği öncülüğünde oluşturulan Hatay İl Yenilik Platformu’nun projesi kapsamında düzenlenen “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” önceki gece valilik bahçesinde düzenlenen resepsiyon ile başladı.

Ülkemizden ve ilimizden konukların yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Karadağ, Lübnan, Malta, Monako, Slovenya, Tunus, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya ve Portekiz olmak üzere Akdeniz ülkelerinden konukların katıldığı gece oldukça sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşti.

Gecede konuşan Hatay Valisi Lekesiz, Hatay coğrafyasının, insanlığın var olduğu ilk dönemlerden beri Hatay’ın önemli bir coğrafya olduğunu belirterek, “Onlarca farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış olmanın beraberinde getirdiği çok derin tarihi ve kültürel zenginlere sahiptir. Hatay’ın tarihini inceleyelim dediğinizde insanlığın ortak tarihini görürsünüz” derken, bu zenginliklerin tüm dünyaya tanıtılmasının önemine vurgu yaptı.

Bu organizasyon ile Hatay mutfağının tanıtılmasının yanı sıra dünyaca ünlü gastronomi profesyonellerinin buluşturulup bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarının amaçlandığını kaydeden Lekesiz, 4 gün sürecek olan bu etkinliğe 17 ülkenin katıldığını, yurt dışından alanlarında uzman yaklaşık 77 şef, ülkemizden ise yine alanlarında uzman 25 şefin, ulusal ve uluslararası alanda 66 basın mensubunun yer aldığını kaydetti.

mutfak günleri3

Etkinlikler kapsamında dün de kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Vali Ürgen Alanı’ndan başlayan ve Antakya Lisesi’ne kadar devam eden kortej yürüyüşü sonrasında Antakya Anadolu Lisesi bahçesinde geniş bir katılım ile Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’nin tanıtımı yapıldı. Geniş bir kalabalık kitlesinin katıldığı kortej yürüyüşü sonrasında Antakya Anadolu Lisesi bahçesine bulunan stantları tek tek gezen Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, stantta bulunan ürünleri tek tek inceledi.

Alanı gezdikten sonra bir konuşma yapan Vali Lekesiz Hatay coğrafyasının özel bir coğrafya olduğunu belirterek; “Hatay coğrafyası insanı insan yapan değerlerin sınandığı özel merkezlerden biridir. Kentin dinamikleriyle işbirliği içerisinde Hatay’ı geleceğe taşıyabilmek için, 16 kurum ve kuruluşla bir araya gelerek Hatay İl Yenilik Platformu adı altında çatı yapı kurarak, bütçeyi değerlendirdik. Sonrasında sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetişmesi ve turizm sektörünün geleceğini değerlendirmeye karar verdik. İl Yenilik Platformu aracılığı ile birçok etkinliğe imza attık. Bu etkinlik kapsamında gelen konuklarımızın burada bulunan birikimleri kendi ülkelerinde değerlendirmesini sağladık. Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri kapsamında Akdeniz Ülkeleri ile kültürel bağlarımız daha da güçlenecek. Bu etkinliğimiz ilerleyen yıllarda uzunca yolculuğun ilk adımıdır” dedi.

Vali Lekesiz, konuşmanın ardından Antakya Belediye Başkan Vekili Halil İbrahim Toysal’a Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’ne verdikleri katkıdan dolayı plaket takdim etti. Konuşmaların ardından Ritim Müzik Grubu katılımcılara ve davetlilere mini bir konser verdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here