Yeni Yıl ve Kutlaması

0
67

Birkaç gün önce yeni bir yıl başladı. ‘Ağlar mısın? Güler misin?’ derler ya, o hesap. 365 gün günahı ile sevabı ile geride kaldı. Yaratan izin verirse yaşanacak yeni bir 365 gün önümüze geldi. Geçen yılın gitmesi ile bir yaş daha ‘ömürden azalma’ olduğuna üzülür müsün? Yepyeni bir yıla, ‘yeni hayal ve düşüncelerime’ kavuşacağım diye sevinir misin?

Her ikisini de yaşa! Geçmiş yıl için kendini sorgula, güzellikler için sevin, yanlışların için nedamet duy. Yeni yıl içinde yapman gerekenlerin muhasebesini kurarak, yeni yılını da ölçülü ve yakışır bir şekilde kutla.

Yeni yıl tüm dünyada kutlanmaktadır. Kimileri için milat başlangıcı olduğu, kimileri için, yaşanacak yeni bir yıllık dönemin başlangıcı olduğu için kutlanmakta. Hıristiyan Âlemi ise Hz. İsa (as)’nın doğum yılı milat sıfır kabul edilerek, Noel Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Peki, yılbaşı kutlanır mı? Gerek var mı? Hıristiyan âlemi için kutsal bir gün kabul edilmekte ve dini bayram olarak kutlanmaktadır. Nasıl İslam Âlemi olarak Kurban ve Ramazan Bayramımızı kutlamakta isek onlar da elbette kendilerinin kutsal kabul ettikleri bayramlarını kutlarlar. Türk İslam Âleminde ise kısmen de olsa, yeni bir yıla giriş olarak kutlanmaktadır.

Bizler yılbaşı kutlamasını normal ölçülerde, bir yılımızı geride bıraktık, geçmişteki hatalarımızı tekerrür ettirmeyelim, gelecek yılımızın da ülkemiz, milletimiz, şahsımız, ailemiz, yakınlarımız, Türk-İslam Âlemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olsun diyerek, temenni ve dualarla geçirmek gerekir.

Burada sıkça söylenen, ‘Sen Müslim mi? Gayrimüslim misin?’ gibi yaklaşımla yanlışlara gidilmektedir. Her şey Yaratana ait olduğu gibi yılın son gün ve gecesi de halkımıza aittir. Burada önemli olan niyettir. Her güzel şeyin kutlandığı gibi o gün de ölçü içerisinde kutlanabilir. Ben şahsen bir yılı geride bıraktığımız, önümüzdeki yıla sağlıkla girdiğimiz için, cüz okuyorum, Yasin-i Şerif ile geceyi kapatıyorum.

Yeni yılın, şu günlerde yaşanan ve ülkemizin tamamına sıkıntı yaşatarak üzen, çok çirkin olaylardan uzak bir yıl olması ümit ve dileğiyle, bizimle aynı milli değerleri paylaşan Türk Hıristiyan vatandaşlarımızın da yeni yıl ve Noel Bayramı kutlu olsun diyerek, birlik, beraberlik, esenlik, dilek ve temennisiyle, hoşça kalın, Allah (cc)’a emanet olun ve ay-yıldızlı bayrak asın.

e-mail: nurettincan1453@hotmail.com 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here