Vücut Tekniği ve Futbol (5)

0
69

Değerli okurlarım, günlerden beri vücut tekniğinin öneminden bu tekniğe sahip olanların kendine de takımına da faydalı olacağından örneklerle beraber dağarcığımdakileri sizlere sunmaya çalıştım. Konumuzla yakından ilgili olarak, birleşik hareketlerle ve müsabaka şartlarına uygun teknik eğitim, futbolcuya müsabaka şartlarının istediği dinamik tekniği sağlar. Futbolda çok önemli teknikler bulunmaktadır. Örneğin Jönkler tekniği mükemmel olmasına rağmen müsabakalarda istenilen başarıyı sağlayamıyor.

Tekniği bir Jönkler kadar olmayan, ancak pozisyon anlayışı iyi, pozisyon tekniği çoğu kez kusursuz bir oyuncu, takımına her zaman faydalıdır. Birleşik hareketlerle ve müsabaka şartlarına uygun teknik eğitim takımlara bu faydaları sağlar.

Efendim, günümüz futbolunda bütün çalışmalar, topla ilgilidir. Önce meşin yuvarlağı tutacaksın yani kazanacaksın, ona hükmedeceksin ve en olumlu biçimde kullanacaksın. İşte bütün mesele bu! Bu nedenle; topla yapılan hareketler, topsuz yapılan hareketler vardır. Bunlar rakibe üstünlük sağlayabilmek için üstünde durulması gereken çok önemli hadiselerdir. Topla yapılan atakta, orta saha topsuz olarak atağa iştirak etmiyor mu? Rakip defansın dikkatini dağıtıp zaafa uğratmıyor mu? Be nedenle de topsuz hareketlerden başlayalım diyorum…

Akıllı bir futbolcu saha içinde devamlı hareket halinde olmalıdır. Topsuz alanda hareket halinde olan oyuncu, iki rakibini rahatlıkla oyundan düşürür ya da alakasız bir pozisyonda (top kendinde değilken) ofsayta girip çıkar. Bunlar saniyelik hareketlerdir ama rakip defans allak bullak olur. Özellikle, rakip defans ilk topa basamıyor, geriye de yaslanamıyorsa, üstüne üstlük bir de ağırsa, o rakibi yenmek hatta fark etmek işten bile değildir.

Müsabaka esnasında yapılan bu enstantaneler bazı hocalar tarafından fazla ciddiye alınmaz. Olabilir, bu bir kültür meselesidir ama ciddiye alan çalıştırıcılar, imtihanda sorulması kesinleşen soruymuş gibi, antrenmanlarda bu ayrıntıların üstüne giderler. Rakibi aldatmak futbolcuya keyif vermelidir. Hele rakip defansın zaafından yararlanıp golle buluşan oyuncu çok mutlu olur. Her şeyin başı çalışmaktır mutlaka. Fakat ciddiye alınmayan bir pozisyon üzerinde çalışıp, oyuncularına ezberletmekte önemli bir hadisedir. Umarım, antrenman başlar başlamaz topu tekmelemek yerine, önerdiğim bazı hareketlerin üstüne giderler.

Futbol oyunu sadece topun peşinde koşmak değildir. Meşin yuvarlağa en kısa yoldan sahip olmak, şu tek pas dediğimiz taktikle de en uzaktaki arkadaşını görebilmektir. Futbolcu koşan bir atlet değildir. Futbolcu en ağır işçidir. Hızlanmak aniden durmak, havadan gelen topa kafayla müdahale etmek, bunu yaparken de rakibinden önce davranmak, arada bir tekmeye kafayı uzatmak. Bu saydıklarım saha içinde oyuncuların yapması gerekenlerden bazılarıdır.

Futbolcu komple bir sporcudur. Kalesini koruyabilmek, rakip ağları sallayabilmek için yüksek performans göstermek zorundadır. Göstereceği performansı önce kendi adına, sonra da takımı için göstermelidir. Bu kaçınılmaz bir hadisedir ve de bu işin raconu budur. Teknik ya da vücut tekniği bitti gibi gözüküyor. Teknik anlatımı öylesine kolay-kolay biter mi? Şayet yeniden talep olursa, bu kez teknik konusunu anılarımızla beraber sizlere sunacağım. Anılarımda (azıcık topu tekmeledim) futbolla ilgili çok şeyler var. Sizlere sunmak isterim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here