Vücut Tekniği ve Futbol (4)

0
53

Değerli okurlarım, teknik hareketlerde güç için özel bir paragraf düşmeme gerek yok. Gerek duymuyorum. Çünkü güç, dayanıklılık yani kondisyon denilen hadise, tüm canlılar için olmazsa olmazlardandır. Hani zaman-zaman “Güçsüz İnsan” ifadesini kullanırız ya durup dururken söylenmez. Ya çok yaşlıdır ya da çok hastadır, ayakta duracak hali yoktur. Bu ifade o zaman kullanılır.

Oysa futbol oynayan bir sporcunun güçsüzlüğü söz konusu olamaz, olsa-olsa sezon başı uzun kamp dönemlerinde, ya gerekli kondisyonu kazanamamıştır ya da hocası gerekli hassasiyeti göstermemiştir. Üçüncü bir şık da tecrübesizliğinden dolayı, kondisyonunu doksan dakikaya yayamamıştır. Müsabakanın altmışıncı dakikasından sonra oyundan düşme eğilimi göstermiştir. Futbolcuların güçsüzlüğü bu saydığım dezavantajlardan kaynaklanır.

Efendim, her spor dalında hareketler yerinde ve zamanında yapılacağı gibi her konuda olduğu gibi bu konuda da futbolun ayrıcalığı vardır. Futbol en popüler bir spor olduğundan tekniksiz, kondisyonsuz düşünemeyiz. Buna paralel olarak, eksikler ve yanlışlar hemen göze batar.

O nedenle, her ne kadar futbol bir sektör konumunda da olsa, tüm spor dallarının marşandizi de olsa, sporu bir bütün olarak kabul etmeliyiz ki öyledir zaten. Bütün hareketler teknik ve fizik gücüyle doğru orantılıdır. Seyircisiz bir futbol maçının ne denli kaliteli olduğunu söylememe gerek var mı? Bir işkence olduğunu samimi olarak belirtmeliyim.

Hal böyle olunca, futbolun vazgeçilmezlerinden olan futbolcular, hakemler, teknik kadro ve yöneticiler ve de taraftarlar bu işin bilincinde olarak, temaşa zevki limitte seyreden bu evrensel spora zarar verecek hareketlerden kaçınmalıdırlar.

Futbolcular özellikle, antrenmanların hakkını vererek, sporcu gibi davranarak, futbol adına en iyisini vermek zorundadırlar. Futbolda vücut tekniği çok önemlidir. Atletik bir vücuda sahip olmayan oyuncular, gerekli hareketleri yapamaz ve başarısız olurlar.

Vücut tekniği, kondisyonu, o oyuncuya iyi bir taktik de verilmiş olsa, futbolcular müsabakanın 90 dakika olduğunu unutmamalıdırlar. Burada yan yönetimin de varlığı oldukça önemlidir. Teknik direktör oyuncularından gözünü ayırmamalı, onlarla diyalog içinde bulunmalıdır. Kulübede oturmakla işin içinden çıkamaz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here