Türkiye 2011’den Bu Yana Suriyelilere Yardımı Sürdürüyor

0
84

suriyeliler kamp4Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü Türkiye’nin Suriyeli misafirlere yönelik yaptığı yardımlar ile ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Türkiye’nin, Suriye krizinin başladığı 2011 yılından itibaren, din, dil ve mezhep ayrımı gözetmeksizin Suriyelilere yönelik insani yardım faaliyetleri yürüttüğünün belirtildiği açıklamada, Kasım 2015 itibariyle Türkiye’de toplamda 2,2 milyondan fazla Suriyeli bulunduğu kaydedildi.

Türkiye’nin 10 ilinde toplamda 60 bin konteynır ve çadırdan oluşan 25 konteynır kent ve çadır kent kurulduğunun ifade edildiği açıklamada ayrıca şu bilgilere yer verildi;

“Bu geçici barınma merkezlerinde 274 bin Suriyeli ve 15 bin 500 Iraklı misafir edilmektedir. Savaşın izlerini silmek çerçevesinde faaliyet gösteren konteynır ve çadır kentlerde psikososyal merkezler kuruldu. Kamplar bünyesinde Suriyeliler resim, müzik, dans gibi sanatsal ve sosyal faaliyetler sayesinde kişisel gelişimini sağlayabilmekte, ayrıca çeşitli rehabilitasyon ve rekreasyon faaliyetlerinden faydalanabilmektedir. Geçici barınma merkezleri bünyesinde 80 bin öğrenci eğitim aldı. Bugüne kadar 60 bin yetişkin kursiyer için de ayrıca eğitim verildi. Bunların yanı sıra kamp dışındaki Suriyeliler bulundukları yerlerde kendi müfredatına uygun bir şekilde eğitim görmektedir. Ayrıca, Suriyeliler Türkiye’de kayıtlı bulundukları illerde ücretsiz tedavi görmekte ve aynı şekilde ücretsiz ilaç temin edebilmektedir.

Hâlihazırda, Türkiye’nin Suriyelilere yönelik yardımı 7,6 milyar $’a ulaştı. Bu rakam yalnızca devletin gerçekleştirmiş olduğu yardımlardan oluşmakta, Türk vatandaşlarının bireysel olarak yaptığı yardımlar bu rakamlara dâhil edilmemektedir. Türkiye, Suriyelilere yönelik gerçekleştirmiş olduğu yardımların tamamına yakınını kendi imkânlarıyla sağlamaktadır. Birleşmiş Milletler yardımları dâhil, Türkiye’nin almış olduğu uluslararası yardım 418 milyon $ civarındadır. Dolayısıyla, Türkiye’nin Suriyeliler için yapmış olduğu yardımların içindeki toplam uluslararası desteğin payı sadece %6,2’dir.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here