Tarık Sohta Türkiye’de Adam ve Silah Arıyor mu?

0
308

refik eryılmaz5CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz’dan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Soru Önergesi

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, Suriye’deki Radikal Silahlı Köktenci grupların militanlarının, ülkemizdeki yapılanma faaliyetleri iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Eryılmaz, 15 Mart 2011 tarihinden bu yana Suriye’de hangi suçlardan kaç Türk vatandaşının tutuklanmış ya da öldürülmüş olduğunu da sorguladı.

Sorularının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, Suriye Türkmenlerinden Tarık Sohta ve adamlarının Türkiye sınırına çekildiği, kendisinin ve kardeşinin Türkiye’ye gelerek, yeniden adam devşirmeye ve silah ve mühimmat bulmaya çalıştığı iddialarına cevap istedi. Eryılmaz’ın soru önergesi şöyle;

“Basın kaynaklarında kısa bir süre önce ailesi ile birlikte Konya’ya gelen, Meram ilçesinde ikamet eden, bölgedeki camilerden, İslami dernek ve vakıflardan Suriye muhalefetine karşı militan desteği aradığı iddia edilen Suriye Türkmenlerinden Tarık Sohta isimli şahıs gündeme gelmiştir. Yağma ve talanın yanı sıra, fidye için masum sivilleri kaçırarak, katlettiği ve Türkiye’de rahatlıkla dolaştığı iddia edilen Tarık Sohta ve adamlarının Türkmen dağlarında El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) hakim olmasıyla, Türkiye sınırına çekildiği, kendisinin ve kardeşinin Türkiye’ye gelerek, yeniden adam devşirmeye ve silah ve mühimmat bulmaya çalıştığı iddia edilmektedir.

Bu çerçevede; 1.Tarık Sohta isimli şahıs ve kardeşinin Türkiye’ye gelerek, Cami, İslami dernek ve vakıflardan, adam devşirmeye çalıştığı, Suriye muhalefetine mühimmat bulmaya çalıştığı yönündeki iddialar doğru mudur? 2.Tarık Sohta isimli şahıs ve adamları hakkında günümüze kadar herhangi bir teknik veya fiziki takip yapılmış mıdır? 3.Suriye olaylarının başlangıcı kabul edilen 15 Mart 2011 tarihinden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Suriye rejimine karşı silahlı mücadelede bulunan ve ülkemizde konuşlandığı iddia edilen çetelere karşı herhangi bir tespit ya da operasyon yapılmış mıdır? 4.Ülkemizde konuşlandığı iddia edilen Radikal Silahlı köktenci grupların militanlarına karşı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini nasıl korumayı düşünüyorsunuz? Bu silahlı gurupları koruyan, kollayan ve iş birliği yapan yetkililer hakkında soruşturma açmayı ya da görevden almayı düşünüyor musunuz? 5.15 Mart 2011 tarihinden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Suriye’de hangi suçlardan kaç Türk vatandaşı tutuklanmış ya da öldürülmüştür? 6.Ülkemizin değişik illerinde ikamet eden Suriyelilerin günümüz itibariyle il bazında sayısı kaçtır? Ülkemizde ikamet eden Suriyeliler hakkında güvenlik soruşturması yapılmakta mıdır? Şayet yapılmıyor ise  gerekçesi nedir?

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here