Talasemiye Tedbir Alınması Çalışmalarımız Sürüyor

0
65

halk sağlığı2Hatay Halk Sağlığı Müdürü Mutlu Tiryaki Hatay FM’in Konuğu Oldu

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, Halk Sağlığı Müdürlüğünün faaliyetleri ve gündeme dair konularda, Hatay FM’de Ayhan Gümüşsoy’un sorularını cevaplandırdı.

Talesemi konusuna çok önem verdiklerini belirten Tiryaki, bu konuda “Hatay Talesemi İle Savaşıyor” projesi kapsamında ilimizdeki tüm 8. ve 9. sınıf öğrencilerine talesemi hastalığı ve önlenmesi konusunda eğitimler verildiğini belirterek; “Bu eğitimler ile amaçlanan, toplumun talesemi konusunda bilgilendirilerek evlilik aşamasına gelmeden tedbir alınmasını sağlamaktır” dedi.

Dr. Ümit Mutlu Tiryaki Antakya’da ikamet eden ailelerin yeni doğan bebeklerini evlerinde ziyaret ederek vatandaşlardan olumlu yanıt aldıklarını, bu ziyaretlerle sıkıntıları yerinde gördüklerini ve bu uygulamayı diğer tüm ilçelerde de sürdüreceklerini söyledi.

Suriye’den gelebilecek kimyasal silah konusundaki soruya da cevap veren Hatay Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki; “Kimyasal silahta engelleyici veya önleyici tedbir diye bir şey yoktur. Olay olmadan engelleme şansınız olabilir. Onu da ancak savaş anında atılacak olan füze bataryası ya da uçağın kalkmasını engellemenizle olur. Kimyasal silaha maruz kalındıktan sonra etkisinden kurtulmaya çalışabilirsiniz. Bununla ilgili ilaç stoklarımız maksimum düzeyde hazır durumda.

Gaz maskesi için sadece kendi kurumum için 20-25 tane sipariş verdik. Diğer kurumlarda aynı şekilde siparişler geçildi. Bu maskelerde bizim o bölgede bir etkilenme söz konusu olursa gidip müdahale edecek ekiplerimize dağıtılacak. Maliyeti de çok yüksek olan bu maskeleri çok gelişmiş ülkeler olan ABD ve Rusya gibi hiçbir Avrupa ülkesinde de vatandaşlarına tek-tek dağıtan ülke yoktur” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here