Su, Stratejik Silah

0
156

Ateş düştüğü yeri yakar. “SU” ise düştüğü yere canlılık verir. Yakın geleceğin en güçlü, en etkili silahı: Su! Yirmi yıla kalmaz, dünya nüfusunun yarısından fazlasının ciddi “su sıkıntısı” çekebileceği konusunda bilim adamlarından uyarı işaretleri tüm hızıyla geliyor.

Binlerce yıldır boşa akarak denize dökülen su kaynakları… Hazıra dağ dayanmaz! Boşa akan suları biriktirecek, koruma altına alacak su göletleri, bentler, havuz gibi yatırımlara ivedilikle ihtiyaç vardır. Çünkü “sudan ucuz” deyimi tarihe karışmak üzere. Hoyratça ve sorumsuzca tüketilen suyu mumla arar hale geleceğiz.

Az kaldı, “tehlike çanları” yakın bir zamanda çalmaya başlayacak. Gidişat iç açıcı değil. Suyun gün geçtikçe azalmasıyla yaşam ortamı daralıyor. Tarım ve endüstrideki su ihtiyacı artıyor. Buna karşın nehir ve göllerin sanayi artıklarıyla kirletilmesi başlı başına bir sorun.

Mevcut su kaynaklarının korunup depolanmasında bir takım önlemler alınmazsa felaket, “geliyorum” sinyalleri vermeye başlayacak. Ülkeler arası ve buna bağlı olarak dünya genelinde su paylaşımında şimdiden gerilimler yansımaya başladı.

arada bir2

Su savaşları, Petro savaşlarının yerini almak üzeredir. Musluğun başını tutan ülkeler, suyu dağıtımı ve paylaşımında söz sahibi olmaya adaydır. Tıpkı petrolde olduğu gibi, şimdi de su kaynaklarını “gasp etme” yoluyla dünyadaki egemenliklerini sürdürmeyi alışkanlık haline getiren “kapkaççı” devletlerin ağzı sulanıyor.

Sözde “özgürlük, eşitlik ve demokrasi” sloganlarıyla az gelişmiş ve gelişmekte olan “su zengini” ülkelerin “etnik, din ve mezhepsel” hassasiyetleri kaşınarak işgal edilme ya da bölüp parçalama senaryoları hazır. “Bekleme odasında” dinlendiriliyor.

“Petrol kralı” diye adlandırılan ülkeler gününü gün ederek zenginliklerine zenginlik katarlarken, en geç çeyrek asır sonra bu saltanat sona erecek. Artık “petrol kralları” tahttan inecek, su zengini ülkeler bu tahtı ele geçirip “su krallıklarını” ilan edecekler.

Suyun “nesli” hissedilir derecede tükeniyor. Su kıymete bindiğinde iş işten geçmiş olacak. Zaman daralıyor. Kış uykusundan uyanmanın tam zamanıdır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here