Sporcu Dediğin Akıllı Olmalıdır (5)

0
43

Değerli Okurlarım, sporcu akıllı olmalıdır diyoruz ya, o akıl denilen nesne her neyse, herkeste bulunmalıdır. Bugün sporu meslek haline getirmişlerle bir işimiz olmayacak. Daha ziyade amatörce spor yapmak isteyenlerle, yaşamın labirentlerinde zaaf göstermiş, hayatlarında az da olsa sorun yaşamış, kızgın, küskün insanlarla beraber olmayı amaçlıyorum. Ancak yeri gelmişken, halka mal olmuş anonim bir ifadeden söz edip ayrıntıya girmek istiyorum.  Bunu zaman-zaman hepimiz söyleriz de nedense pek farkında olmayız.

“Rakı içen öldü de, su içen ölmedi mi?” Bu güzel ifadeden şu anlamı çıkarabiliriz. Alkol alanların almayanlardan daha önce mevta olacağını kimse iddia edemez. Alkol da alsan, su da içsen günün birinde emanetçiye emaneti teslim etmeyeceğiz. O gelir, emanetini alır ve de gider. Burada şike yoktur! Şunu da ilave edersem faydalı olacaktır.

Zil zurna alkoliklerden söz etmiyorum. Alkolde alsanız, sigara da içseniz, yapacağınız sporla yani terlemek suretiyle, rakının alkolünü, sigaranın nikotinini, toksinleri dışarı atıyorsunuz. Daha ne olsun ki? Sağlıklı bir bünyeye ve zindeliğe, daha hızlı düşünüp, daha hızlı kararlar alabiliyorsunuz. Bitmedi, daha kontrollü, daha sabırlı ve daha da kuralcı olabilecek, kendinize daha çok değer verecek ve de kendinizi daha çok seveceksiniz.

Bitmedi, spor yapmanın faydaları bu saydıklarımla sınırlı değil. O kadar çok faydaları var ki; aklıma gelenleri sıralayalım dilerseniz. Spora başladıktan sonra (muhtemelen düz yürüyüş) yağlarınız eriyecek, kaslarınız çoğalacak, düzgün bir fiziğe sahip olacaksınız, bakımlı olacaksınız, şık giyinmeye özen göstereceksiniz, sigara içiyorsanız azaltacaksınız, içmiyorsanız, içmeyi aklınızdan geçirmeyeceksiniz. Bunlardan başka, sporu samimi olarak yapıyorsanız, daha çok sağlıklı, daha cesaretli, daha girişimci, daha rekabetçi bir yapıya sahip olacaksınız.

Bu saydıklarımı açmaya gerek var mı bilmiyorum. Zaten ifadeler çok net açık ve de seçik, anlamamak mümkün değil. Yine de bir konunun altını çizmeliyiz. Nasıl ki, ölümü düşünen günahlardan uzaklaşırsa, samimi olarak spor yapanlar da adam gibi adam olmaya, spor ahlakına süratle yaklaşır. Sporcu da ahlak kavramı hep ön plandadır.

Önemli bir tavsiyede bulunmak istiyorum. İnsanların en önemli gıdası uykudur. Bundan fedakarlık edilemez. Yetişkinler için 7-8 saat uyku yeterlidir ama uykunun kalitelisi önemlidir. Aynı saatte uyumak ve aynı saatte uyanabilmek müthiş bir hadisedir. Uyuyamayanlar, spor yaparak bu dezavantajı avantaja çevirebilirler. Uykunun saati vardır ama spor yapmanın saati yoktur!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here