Sistem mi, Yetenek mi? (4)

0
59

Değerli okurlarım, sistemi de yetenekleri de layık oldukları yerlere oturttuk. İkisinin de önemli olduğunu söylemeden geçemem. Ancak, futbolda adama göre sistem geliştirilmez de sisteme göre oyuncu aranır. Öylesine yetenekli oyuncular vardır ki, sistem adamı değillerdir ve kısa süre sonra silinir giderler. Öyle futbolcuları yakından tanıyorum.

Bir de şu önemli konuya açıklık getirmek istiyorum. Bir kavram kargaşası adeta, devamlı olarak şöyle duyarız: “…İyi top oynadık olmadı. Oynanan oyunun karşılığı bu olmamalıydı…” Bu ifadeleri yenik takım yöneticileri devamlı söylerler. Bu ifadeyi sonsuza kadar da söyleyeceklerinden eminim. Sonuç değişiyor mu?

Ne demek “İyi Oynamak?” Futbol, bir sanatsal gösteri de aktörlerinin rol kesmesi mi iyi oyun dediğimiz? Yapmayın beyler! Futbol, çok kişilerin düşündüğünden daha farklı bir şey… İyi değil, doğrusunu oynamak gerekiyor. Çünkü müsabaka bittiğinde, herkes skorboarda bakıyor. Tabelada “İyi oynadı ama şansızlığından yenildi” yazmak ki! İyi oynamak tabi ki güzel ama iyilerin çok olduğu yerde, hayırseverler vardır, futbol yoktur orada…

Kazanmak farklı bir şey! 90 dakika içinde doğruların ne kadar çoksa, rakibinden daha fazla doğrulara sahipsen rakibine üstünlük sağlamışsındır. Yöneticiler yenilginin tahribatını aza indirgeyebilmek için öyle kelime oyunları yaparlar ki bu ifadeleri sık-sık duyuyoruz ya… “Güçlü rakibimizi sahasına hapsettik ama bir kontratak gole boyun eğdik…” O anlı şanlı yöneticiler böyle söylerler, günah çıkarırlar.

Hiç birisi delikanlı gibi diyemiyor ki “Rakibimiz daha iyi oynadı, haklı bir galibiyet aldı” kimseden böyle bir söz duyamıyoruz. Neden korkuyorlar anlayamıyorum. Bazı teknik direktörler nedense yanlış yapıyorlar. Belki de takımındaki yıldız oyuncularına güveniyorlardır.

Rakibin kapasitesi ne olursa olsun, konuk ettiğin ya da deplasmana gittiğin rakibinin form durumunu en etkili oyuncularını, sistemlerinin bilinmesi şarttır. Vatan-Millet-Sakarya diye saldırmanın bir anlamı yoktur. Müsabakanın ilk dakikalarında gol atanlara artı puan vermiyorlar ki…

Bir teknik direktör sistemine güvenmekle birlikte, rakipte yumuşak karın arayacak. Rakip defansın nereleri zayıf, hangi futbolcu kart görmeye daha yatkın. Bunları bilen hoca, takımı adına avantaj sağlar. Oyuncu değiştirme konusunda zamanlamayı çok iyi yapacak. Bunlar sistemin bir parçası olarak kabul edilmelidir. “Rakibinizi Yenin Demekle Bu İş Olmaz!”

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here