Sistem mi, Yetenek mi? (3)

0
66

Değerli Okurlarım, mevcut sistemde ufak tefek rötuşlar yapılabilir. Bu değişiklikler rakibi tarafından çözülme yüz tutan sistemleri tekrar güçlü kılar. Sistemler koşulları iyileştirir ve daha berrak zeminler hazırlar. Oyuncuların aklını ve bedenini hamallıktan kurtarır. Sık sık diyorum ya sistemsiz ama yıldız futbolcularla dolu takımda başarı, yetenekli futbolcuların insafına kalmıştır.

Kolektif futbol yerine, bireysel oyun hakimdir bu takımda! Daha açık şöyle söyleyebilirim… Topu kapan çalımlarla rakip ceza alanına girip gol yapmaya çalışır. Her atakta da tribünden alkış alırlar, bu da bir gerçek. Unutmayalım ki alkışla müsabakalar kazanılmıyor ki…

Evet, aklı ve fiziği hamallık kurtardığı gibi, aynı zamanda yeteneğinde olabildiğince kendini sergilemesi için çalışır. Söz konusu takım sporları olduğunda durum daha da farklılaşır. Bireysel alandaki yeteneği gözlemek nispeten kolaydır. Ancak, iş futbol gibi çok yönlü bir ekip formatı içinde değerlendirmeye alınınca, sistemi önemsememenin ciddiyetle hiçbir alakası olamaz.

Hayatın tümü romantizmden, gösterişten, hava basmaktan ibaret olmadığı gibi futbolu da boylu boyunca bir gösteri sanatı olarak lanse etmeye, pompalamaya kimseyi bu kadar zorlayamazsınız. Sistemlere boş verilse idi Dünya’da Avrupa’da ve hatta ülkemizde ki şöhretli ve klas futbolcuları uzun yıllar değil, belki bir iki sezon oda bölük pörçük farklı görüntülerle izleyebilirdik.

İsmini hepinizin bildiği yıldız futbolcuları uzun yıllar yüzde altmışın altına inmeden, çoğunlukla yüzde yetmiş-seksen performansla izlediğimiz o oyuncular sistemin koruduğu değerlerdir. Önemli bir gerçek daha var… Sistemin koruyamadığı ya da sunulan sisteme rest çekenlerin durumu ortada! Burada, Sergen’i örnek verebilirim. Gelinmesi gereken yerlere sadece yetenek ile gelinemeyeceğinin somut belirtileridir. Sistem oyuncuları korur ve de yıldızlaştırır.

Ülkemizde bile, futbola erken veda edenler, sistemin korumalığını kabul etselerdi, durum çok daha farklı olmaz mıydı? Sistemler bir korumadır, onu hiçe sayanlar böyle kayıplar karşısında tek bir teslimiyet cümlesine sığınırlar. “Vah vah yazık oldu!” Sistemler vahları dedirtmemek için vardır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here