Sınırda Beklemeye Son!

0
56

gümrük sırası1U-NET İşlemlerinin İç Gümrüklere Taşınması 23 Haziran’da Başlıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, sınır kapılarındaki gümrük işlemlerinin çok daha hızlı yapılması ve beklemelerin azalması amacıyla hayata geçirmeği planladığı U-NET işlemlerinin iç gümrüklere taşınmasının 23 Haziran 2014 tarihinde başlatılacağı bildirildi.

Başlayacak yeni uygulama ile ticaret erbabının işlemlerinin kolaylaşacağını kaydeden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sınır kapılarındaki bekleme ve sıraların azaltılması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca devreye alınacak yeni uygulamayla sınır kapılarındaki gümrük işlemlerinin çok daha hızlı yapılabileceğini ve beklemelerin oldukça azalacağını ifade etti. Bakan Yazıcı, yeni uygulama kapsamında, daha önce sınır kapılarında yapılan Ulaştırma (U-NET) kayıt ve kontrollerinin artık iç gümrüklerde yapılacağını, işlemlerin daha hızlı ve verimli yürütüleceğini belirtti.

Öte yandan, yeni uygulama sayesinde ihracat beyannamelerinin kapanmasındaki teknik sıkıntıların da giderilmiş olacağı bilgisini veren Bakan Yazıcı; “Daha önce ortak transit (NCTS) kapsamında taşıması yapılan bir ihracat eşyasının beyannamesi, eşyanın alıcı ülkeye ulaşmasıyla kapatılıyor iken; yeni uygulamada, ülkemizi terk eder etmez ihracat beyannamesinin işlemleri tamamlanmış olacak ve beyanname kapatılacak. Böylece ihracatçımız da vergi iadesi, taahhüt kapatma gibi işlemlerini daha kısa sürede tamamlama fırsatına kavuşacak” dedi.

Bakan Hayati Yazıcı ayrıca, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sistemlerinde teknik bir problemin olması durumunda, daha önce 90 dakika olan sınır kapılarında bekleme süresinin, yeni uygulamayla 15 dakikaya indirileceğini, 15 dakikayı geçen sistem kaynaklı kesintiler olması durumunda, kesintinin giderilmesi beklenmeden sınır geçişlerin yapılacağı bilgisini verdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here