Selçuk; “Hasta Tutukluları, Tabutla Değil Umutla Karşılamak İstiyoruz!”

0
163

ihd açıklama10İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “Hasta Tutukluları, Tabutla Değil Umutla Karşılamak İstiyoruz!”

Gözleri görmeyen, elleri ayakları tutmayan, bir insanı yaşama bağlayan organları çalışmayan mahpusların olduğu bir ülkede olduğumuzu kaydeden İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, Sinan Tutmaz ve diğer ağır hasta tutukluların serbest bırakılmaları gerektiğini belirtti.

Ülkemizde ağır hasta tutukluların serbest bırakılması için dün İskenderun M Tipi Cezaevinin önünde toplanan İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi üyeleri, burada bir basın bildirisi okudular. Dernek adına bildiriyi okuyan Başkan Coşkun Selçuk; “Genel merkez cezaevi komisyonumuzun verilerine göre Türkiye cezaevlerinde 202’si ağır olmak üzere toplam 620 hasta mahpus bulunmaktadır. Ağır hasta mahpusların içerisinde, ölümcül hastalıklarla hapishane koşullarında mücadele edenlerin yanı sıra, şizofreni hastalığı nedeniyle sıradan algı sınırları dışında bir hayat süren de var gözleri görmediğinden kendi karanlığına terk edilmiş olan da var. Tüm bu mahpusların dışarıda tedavi görebilmesi ve maalesef artık tedaviyle normal hayatına dönemeyecek mahpuslarınsa hayatlarının kalan kısımlarını sevdikleriyle geçirebilmesi için artık susmamak haykırmak tüm aidiyetlerimizden öte insani görevimizdir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden, Anayasa’dan, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’dan, bu kanunun 16., 25. ve diğer maddelerinden bahsetmiyoruz,  202 eriyen bedenden bahsediyoruz. Şu anda önünde bulunduğumuz İskenderun M tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Sinan Tutmaz sol eli kopmuş, yüz felci geçirmiş, kulak zarı patlamış, yüz ve göz sinirleri hasarlı olarak cezaevinde tutulmaktadır” dedi.

ihd açıklama11

Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere tüm yürütme, yasama ve yargıya seslenen Selçuk; “Uluslararası sözleşmeleri, yasaları, raporları, istihbarat değerlendirmelerini, kalemleri, kağıtları, dilekçeleri bırakın bir kenara, cezaevlerinde yalnızlıklarına terk edilmiş, işkenceli idam cezalarına çarptırılmış gibi koşar adım acılı ölümlere yollanan 202 insanımızı istiyoruz. İnandığımız ve kabul ettiğimiz evrensel değerleri paylaşmıyor olabilirsiniz ama inandığınız değerler her ne ise o değerlere atfen, insanlarımızı 202 mum gibi eritmeyin diyoruz.

Cezaevlerinde bulunan 202 ağır hasta mahpus, sesimizin ve çığlıklarımızın ulaştığı her yerde yakılan 202 mum gibi eriyip gitmesin diye ne kadar haykırmamız gerekiyorsa haykıracağız. 202 ağır hasta mahpusu, çığlıklarının yankısıyla baş başa bırakmayacağız. Onlar içeride yaşama tutundukça bizler onları cezaevlerinden tabutlarla değil umutlarla alalım diye susmayacağız, haykıracağız” derken, Sinan Tutmaz ve diğer hasta tutukluların serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here