Sağlığımız İçin Yürüyelim Arkadaşlar (5)

0
70

Değerli Okurlarım, yürümek için elverişli bir parkur seçmek gibi bir lüksünüz olmayabilir ama trafiğin olmadığı yerlerde yürüyüş sporunu yapmamız mümkün. Yürürken tedirgin olmak, stres üslenmek motivasyonumuzu aşağı çeker. Biz diyoruz ki; isteyerek ve heyecan duyarak yaptığımız bu aktivitelerde (özellikle yürüyüş) kronik rahatsızlıklar ve de stres yanımıza yaklaşmaz, belki uzaktan seyreder. Öyle olsun!

İsterseniz, azar-azar da şiddetli yağışlardan, soğuklardan, stresten, yürürken ter atmanın faydalarından, neler kazandırdıklarından söz edelim. Soğuk havalarda sağlık sorunlarının daha da önem kazanacağı bir gerçek! Ateşli üst solunum yolu enfeksiyonları nezle ve gribin nedenleri bellidir. Yeteri kadar hazırlıklı olmamamızdan kaynaklanıyor. Özellikle soğuk havalarda, bedenimizde, ruhumuzda daha çok ihtimam ister ve de bekler. Kışın kapalı mekanlarda daha fazla zamanımız geçtiğinden, insanların birbirinden mikrop alış verişi daha sıklaşır ve kolaylaşır.

Millet olarak oldukça sıcakkanlıyızdır. Bu nedenle, karşılaştığımız dostlarımızla sarılıp öpüşmek gibi, toplumsal geleneğe sahibiz. El, ağız ve burun hijyenine dikkat edilmediği takdirde söylediğim sarılmalar ve öpüşmeler mikrop yayılmasını oldukça kolaylaştırır. Bir de bunlara kışın getirdiği direnç azalması eklenince, aksırmalar, öksürmeler, yatağa düşmeler birbirini takip eder. Kışın kendimizi koruyamazsak, yatağa düştükten sonra kalkmak da bir hayli zorlanır.

Bu saydıklarım, kış aylarının dezavantajları… Tabi ki spor yapmıyorsak, kendimizi üvey evlat konumunda görüyorsak bu dezavantaj inanın ki, aylarca devam eder, sağlıksız bir insan olur çıkarız. Devamlı, sağlıklı ve isteyerek, heyecan duyarak spor yapanlar yani yürüyenler ve de yürürken attığı ter eşofmanının dışına çıkanlar, bu saydığım kronik hastalıkların hangisi olursa olsun, hiç birisinden etkilenmez.

Yürümek ücretsizdir, masrafsızdır ve her tarafta yapılabilir. Trafik olan yerlerde çok dikkatli olmanızı dostça öneririm. İşinize giderken arabanızı 300-500 metre uzaklıkta belli bir yere park edebilirsiniz. Asansöre binmeden birkaç kat çıkabilirsiniz. Alış veriş için pazara giderken arabasız gidebilirsiniz. Ayda birkaç kez toprakla uğraşabilirsiniz.

Spor yaparak terlemek, hamamda terlemeye benzemez! Yürüyerek attığınız bir damla ter, bir çay kaşığı suya tekabül ediyor, bunu biliyor muydunuz? O zaman benden duymuş olun. Birkaç kişiyle yürüyorsanız ki, bu çok olumlu yaklaşımdır ve moral açısından çok da önemlidir. Yürüyüşü ilk terk eden siz olmayın. Sizde dostlarınızda ters yönde etkilenir.

Tıpkı George Hagi gibi, arkadaşlarınızı ve takımınızı tribünden izlemeyin. Kaptanlar gemiyi en son terk eden kişidir. Konumuz Hagi değil biliyorum ama bugün onu yâd etmek istedim. Onu kutlamak için bunları isteyerek yazıyorum. Hagi şimdi simge oldu. Başbakan da onunla ilgilenecek ve ülkesine döndüğünde eminim Bakan yaparlar. Bakan da olur ama önemli olan Hagi’nin ülkemizde efsane olması…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here