Riskli Bölgelerde Cankurtaran Bulundurulmalı

0
355

esin kakeci1İskenderun Yüzme İhtisas Kulübü Yüzme Antrenörü Esin Kakeci, Can Güvenliği İçin Teknik Yüzmenin Önemli Olduğuna Dikkat Çekti… Kakeci, İskenderun ve Arsuz sahilleri boyunca yüzülmesi riskli olan bölgeleri de açıkladı!

Yaz aylarında yaşanan boğulma olaylarının, teknik yüzme ile önüne geçilebileceğinin altını çizen İskenderun Yüzme İhtisas Kulübü Yüzme Antrenörü Esin Kakeci, yüzenlerin çoğunun teknik yüzmediğini ifade ederek, onları dahi yüzme kursuna gitmeye davet etti. İskenderun ve Arsuz sahilleri boyunca yüzülmesi riskli olan bölgeleri de açıklayan Yüzme Antrenörü Kakeci, riskli olan bu bölgelerde cankurtaran bulundurulmasının daha doğru olacağını belirtti.

Boğulma olaylarını aza indirmek adına, geçtiğimiz günlerde Kaymakam Hasan Özyiğit önderliğinde gerçekleştirilen toplantıda, denize girilmesi uygun olmayan yerlere Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere farklı dillerde ‘Uyarı Levhaları’ yerleştirilmesi, sahil şeridinde denize girenlerin Zabıta ve Motorize Ekiplerince uyarılması, denize girilen yerlerde cankurtaran bulundurulması gibi kararlar alınmıştı.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız İskenderun İhtisas Yüzme Kulübü Yüzme Antrenörü Esin Kakeci ise boğulmaların önüne geçmek adına öncelikle yapılması gerekenin kişilere yüzme öğretmek olduğunun altını çizdi. Deniz bölgesinde yaşadığımızı ancak maalesef halen yüzme bilmeyenlerin sayısının çok olduğuna işaret eden Kakeci; “Bu nedenle yüzmeyi öğrenebilmek için mutlaka yüzme kursuna gitmek gerekir. Bu kursa katılacaklar sadece yüzmek için değil, can güvenlikleri için bu eğitimi alacaklar. Yüzme bilmenin zorunluluktan öte bir spor olduğunu da aklımızdan çıkarmayalım.

İskenderun’da dalga kıran olmayan yerlerde çok fazla akım oluştuğundan yüzme bilseniz bile tekniği bilmediğinizden risk altındasınızdır. Elbette ki yüzülen yerlerde cankurtaran bulundurmak önemlidir ama ilk etap yüzmeyi öğreneceğiz. O nedenle herkesi yüzme öğrenmeye davet ediyorum. Yüzmeye küçük yaşta başlanmasında fayda vardır çünkü o yaşta daha çabuk yüzme öğrenilir.

Bu konuda Gençlik Spor İl Müdürlüğünün ve de profesyonel yüzme kulüplerinin yaz boyu yüzme kursları bulunmaktadır. Yüzme bilmeyen ve yüzme tekniği ile yüzmeyenler bu kursa katılabilirler. Yüzme için doğru teknik çok önemlidir. Teknik yüzüldüğünde insanlar daha güvenli yüzeceklerdir. Havuzlara oranla deniz daha tehlikelidir. Çok profesyonel yüzücüler bile bazen zor durumda kalıp, dalgaların akımına kapılabiliyorlar. O nedenle denizde çok fazla açılmamak gerekir” dedi.

Özel İkem Kolejinden Karaağaç Plajına Kadar Olan Yer Risklidir!

Yüzülmesi tehlikeli bölgelere de değinen Kakeci; “İskenderun’dan Konacık’a kadar birçok yerlerde yüzdük. Bize göre en riskli yerler İkem Kolejinden Karaağaç Plajına kadar olan o alandır. Su altındaki akım, en çok orada yaşanıyor. Özellikle deniz dalgalı olunca risk iki kat daha artmaktadır. Normal giderken biranda boşluğa girebiliyorsunuz. Deniz seviyesi birden derinleşebiliyor, bu da paniğe neden oluyor. Paniğe kapılınca da kendini kurtaramayabiliyorsun. Bu bölgede cankurtaran bulundurulması daha doğru olacaktır.

Şunun da altını çizmek istiyorum; cankurtaran seçilecek kişilerin profesyonel eğitim almış kişiler olması gerekir. Bunun eğitimini almamış birini cankurtaran yapar iseniz, can kurtarmaya giderken o da canından olur” şeklinde konuştu. Haber: Zeki KUTLU

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here