MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, son yıllarda üniversitede yaşanan gelişmeler ve yapılan yenilikler hakkında bilgiler verirken, etik kurullarına büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Güder, faal hale getirilen Etik Kurullarını bir üniversitenin olmazsa olmazı şeklinde nitelendirdi.
Deney Hayvanları Etik Kurulu, Yerel Klinik Araştırmalar Etik Kurulu ve Genel Akademik Etik Kurulu olmak üzere, üniversitelerinde 3 etik kurulu olduğunu kaydeden Güder; “Bunlardan ilk ikisi benden önce kurulmuş ancak faaliyetleri durmuş, aksamış olan kurumlardı. İnsan üzerinde yapılacak araştırmaları inceleyip denetleyen Klinik Araştırmalar Etik Kurulunun yeniden yapılandırılmasını sağlayarak Sağlık Bakanlığımızdan ruhsatlandırdım ve şu anda eksiksiz bir şekilde çalışıyor.
Bilimsel çalışmalar sırasında hayvan üzerinde gerçekleştirilen araştırmaların yine etik kurallar içerisinde olmasını sağlayan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan Deney Hayvanları Etik Kurulumuz da yine aynı şekilde faal değildi. Bu kurulun da üyelerini tamamladım, olanaklarını geliştirdim ve ruhsatlandırarak, çalışır hale getirildi.
Daha önce üniversitemizde kurulu olmayan, ancak bir üniversite için olmazsa olmazlardan olan, tüm akademik ve idare süreçlerimizi denetleyip incelemek, varsa ahlak dışı, yasa dışı, toplumsal meşruiyeti olmayan uygulamalara düzen verecek, gerektiğinde onlara moral yaptırımları uygulayabilecek bir kurum olarak Genel Akademik Etik Kurulu’nu kurduk. Şu anda çalışmalarında üst düzey faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.
Şeffaflık ve Çoğulculuk da Önemli!
Son üç yılda, 63 adet yönetmelik ve yönergeyi hayata geçirdiklerini de anlatan Rektör Güder; “Öğretim-Eğitim faaliyetlerini; çift ana dal, yatay geçiş gibi kurumlar arası geçiş başvurularının ve üniversitemizde yürütülmekte olan sağlık işlerinin üst kaliteden sürdürülmesi, eğitim-öğretim faaliyetlerine yönelik yeni mevzuatların belirlenmesi, yeni lisansüstü eğim-öğretim programlarının açılması, araştırma ve uygulama merkezlerinin kurulması, kampus için trafik uygulamaları, doğal afetler, olağan ve olağan olmayan durumlarda işletme yönergelerinin hazırlanmasına varıncaya kadar 63 adet yönetmelik ve yönergeyi son üç yılda hayata geçirdik.
Böylece uygulamalarımızı sadece etik temelli değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğünü de dikkate alacak tarzda gerçekleştirilebilmesini temin etmeye çaba gösterdik. Etik ve hukukun üstünlüğünün yanında önemli konulardan birisi de şeffaflık ve buna bağlı olarak katılımcılık, objektiflik ve çoğulculuktur” diye konuştu.