Rakibi Tanımanın Önemi (4)

0
59

Değerli okurlarım, Avrupalı Futbol Takımlarına karşı, yıllarca yaşadığımız şu kompleks var ya hem de aşağılık kompleksi, öyle ya da böyle ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Yetmez!

Sporunda kendine özgü politikası vardır. Bunu iyice özümlemek ve de ezberlemek, içe sindirmek şart. Avrupa’da ve Dünya’da Futbol Şampiyonalarını, büyük organizasyonları yapan, UEFA, FIFA ile ters düşmeden, yağdan kıl çeker gibi sıyrılmak gerekmektedir.

Bunun faydaları n’olabilir? Sayısız faydaları vardır. Bildiklerimizi sıralayalım. Yabancı futbolcuların düşülen ihtilaflarda yanlı davranır. Yabancı çalıştırıcıların eksisini, artısını el altından bildirir. Avrupa Kupalarındaki maçlara şaibesiz hakemler gönderir. Muhtelif itirazlar, nazar-ı itibara alınır. Daha ne olsun istiyoruz ki?

Bir zamanlar ülkesine izinli olarak giden yabancı oyuncuların, geri dönmeleri halinde, elimiz kolumuz bağlanıyordu. Aman UEFA ile ters düşmeyelim, ters düşmeyelim diyerek sömürü haline geliyorduk. Şimdilik, biraz iyi gibiyiz ama yine de kat edecek çok yolumuz var. Avrupa’dan sadece transfer değil, biz de Avrupa’ya Futbolcu transfer etmeliyiz. Birkaç futbolcu ile bu işin üstesinden geldik diyemeyiz.

Her dönemde, Dünya’da Brezilya’lı futbolcular fink atmaktadır. Nereye baksanız kauçuk ülkesinin futbolcularıyla dolu… Böyle olmaya da devam edecektir. Futbol orada endüstri halinde de ondan. Şimdi revaçta olan siyah kıtanın (Afrika’nın) futbolcuları gündemde ve bütün hızıyla devam etmektedir.

Öncelikle, Afrika’nın zenci futbolcuları kendilerini ispatlamaya çalışıyorlar. Bunun için de, çok çalıştıkları gibi, transfer ücretleri de normal seviyede. Aslına bakarsanız Afrika Kıtası’nın altı da üstü de zengin. Bu canlı cansız ham maddeleri gereği gibi işleyen olursa, her taraf pırıl-pırıl olur. Bildiğiniz gibi, toprak altı zenginliklerini de, sporcularını da genelde kapitalist ülkeler halletmekte. Görünen o ki, kısa zamanda, futbolu bırakan Afrikalı sporcular bu işe de el atacaklardır. Öyle olması gerekiyor.

Bazı şeyler öyle değişti ki; Avrupa Kupalarında çekilen kuralar sonunda, rakipler bizi daha fazla düşünür oldular. Bu çok önemli bir gelişme. Türk Takımları yabancı sahalarda bile çatır-çatır futbol oynuyorlar. Genel olarak sahalarımızın da onlarınkinden daha iyi olduğunu belirtmeliyim. Sadece, iyi bir dış politikamız yoktur. Siyasette de dış politika özürlüsüyüz. Nedense politik bir ülke değiliz, politika yapmayı beceremiyoruz.

Rakibi tanımanın çok faydası vardır diyoruz ya. Dünler de, Trakya’yı terk etmeye korkuyor, Avrupa sahalarında dizlerimizin bağı çözülüyordu. Rakibi tanısan ne yazar ki? Şimdi daha donanımlıyız, tecrübeli çalıştırıcıları getirecek kadar itibarlıyız ve de revaçtayız. Yarınlar da daha iyi olacağız.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here