Prensip ile Sadakat Şart (5)

0
55

Değerli Okurlarım, ülkemizde günümüz futbolu fazla değil ama fersah-fersah ilerlemektedir. Neden onlar öyle de biz böyleyiz. Biz haddimizi bilmiyoruz da ondan. Konuyu dağıtmayalım dilerseniz. İleri futbolda derin paslara sıcak bakılmaktadır. Derin pas ya da uzun pas hem zamandan tasarruf sağlar, futbolu güzelleştirir, rakibin de dengesini bozar. Bunu yapabilmek içinde teknik yönü güçlü oyunculara ihtiyaç olduğu gibi, antrenmanlarda da çok çalışmak gerekmektedir.

Modern futbolda, rakibi geçen bütün paslara “Derin Pas” denilmektedir. Bu paslar günümüz futbolunda önemli olduğu gibi, bu oyunun daha da rahat, daha da kolay oynanmasını sağlar. Derin pas yerine yapılan yan paslar, oyunun yönünü değiştirmeye, markajda olmayan bir arkadaşımızı topla buluşturmaya yarar. Genel olarak rakibi zor durumda bırakacağı söylenemez. Rakibi zor durumda bırakmak için, oyunu süratlendirmek, rakip on sekiz yayını görür görmez, inanarak kaleyi yoklamak gerekir.

Bazı teknik direktör dostlarım bana ‘oyun içinde genişlik nasıl oluşturulabilir?’ demişlerdi. Biraz ona değinelim. Genişlik; futbolda çok önemli olmakla beraber, bu geniş alanı yaratabilmek için, topsuz oyunu çok iyi bilmek gerekmektedir. Bu şekilde oyuncunuz, rakip on sekizin köşesine kadar gelerek öldürücü ortalar yapabilirler.

Geniş alan yaratmanın başka bir yolu daha var. Rakibi kenarlara çakmak ve rakipleri kenarlara yaydıktan sonra oyunu genişliğine oynamak imkan dahilindedir. Arka direğe yapılan ortalar genellikle rakibi dağıtır ve takımınıza geniş alan yaratır. Futbolun durarak oynanmayacağını bir kez daha belirtmek isterim. Defans oyuncusu olsun ya da forvet olsun bir yerde çakılı kalmamalıdır. Forvet oynayanlar çapraz koşular yaparak rakip defansı şaşırtabilirler.

Defans elemanları ise; rakip forveti göz hapsinde tutarak hareket halinde olmalıdırlar. Rakipten gelecek yüksek toplara ya da ara paslarına daha çabuk müdahale edebilirler. Takım halinde hareket halinde olmanın önemli faydaları vardır. Rakibi şaşırtmak zaafa düşürmek hareketli olmanın semeresidir. Hemen şunu da söylemek istiyorum. Belli bir hat üzerinde oynayan, hareketsiz futbolcuları hem marke etmek ve hem de etkisiz hale getirmek oldukça kolaydır.

Bu nedenlerle (toparlayacak olursak) toplu ya da topsuz, alan değiştirmeliyiz. Bu şekilde hem geniş alan bulabiliriz ve her defasında rakip defansı rahatsız etmiş oluruz. Sadece rahatsız etmekle kalınmamalı, rakip fileleri bir ya da birkaç kez havalandırmalı.

Deplasman (hareketlilik) prensipleri şunlardır: -Markajdan kurtulmak, -Rakip defansı istediğimiz yere çekmek, -Taymingi iyi ayarlamak, -Pas alıp vermede başarı sağlamak, -Pasların dikine olmasına özen göstermek.

Futbol prensipler doğrultusunda oynandığı sürece güzeldir. Çakılı oynayan oyuncuların takımlarına katkısı çok azdır. Hareketli olmak ve zaman-zaman kanat değiştirmek daima önemlidir. Burada forvetlerin konumu da önemlidir ama onu da başka bir gün ayrıntılı biçimde hem okurlarıma ve hem de teknik direktörlük yapan arkadaşlarıma sunarım. Çalıştırıcı dostlarım benden istediğinizi öğrenebilirsiniz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here