Paksoy’dan Hocalı Katliamı Protestosu

0
132

vatan partisi1Vatan Partisi İlçe Başkanı Fatma Paksoy, parti binasında yaptığı açıklamada, 26 Şubat 1996 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 613 Azerbaycan Türkünün Ermenilerce katledilmesini lanetlediklerini yineledi.

Ermenistan–Azerbaycan arasındaki çatışmaların 18 Ekim 1991’de Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra daha da arttığını hatırlatan Paksoy; “Ermenilerin hedefi Dağlık Karabağ idi. Azerbaycan 1991’de bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte, Şusa ve Laçin’e taarruz ettiler. Amaç, Azerbaycan’ı kontrol altına almak ve Türkiye ile yakınlaşmasını engellemektir. İran da Rusya gibi savaşta Ermenistan’ı desteklemiştir.

Güçlü bir Azerbaycan sorun yaratabilir endişesi vardır. 1988-1993 yılları arasında cereyan eden bu kanlı savaş sırasında Ermenistan kendinden 4 kat daha büyük bir ülkenin topraklarının yüzde 20’sini işgal etmiştir. Hâlâ işgal altında tutmaktadır. 1994’te Bişkek’te imzalanan ateşkes ile bitirilen savaş sonunda 1 milyon Azeri yerinden edildi, 20 bin Azerbaycanlı hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi yaralandı, 50 bin kişi engelli hale geldi, 4 bin 583 kişi kayboldu.

Hocalı Katliamı, Dağlık Karabağ savaşı içinde yapılan en büyük ve en vahşi katliamdı. Bu bir savaş değildi. Ermeniler Azeri güçleri ile savaşmamışlardı, sivil halkı katletmişlerdi. Hocalı Katliamı’nda kaybettiğimiz tüm soydaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz, bunu yapanları ve seyredenleri de tarih önünde lanetliyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here