Doç. Dr. Timuçin Çil; “Kanser Korkulacak Bir Hastalık Olmaktan Çıktı”

0
2073

kanserden korkmayın1Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nütrisyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Timuçin Çil; “Kanser Korkulacak Bir Hastalık Olmaktan Çıktı”

Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız kanser hastalığının Çukurova bölgemizde yaygın görülmesi ve günümüz koşullarında tedavi yöntemleri ile ilgili görüşünü aldığımız Sağlık Bakanlığına bağlı Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nutrisyon Bölümü Başkanı ve Tıbbi Onkoloji Kliniği Eğitim ve İdari sorumlu hekimi Doçent Doktor Timuçin Çil, Kanser hastalığının korkulacak bir hastalık olmaktan çıktığını söyledi.

Doçent Doktor Timuçin Çil, kanser hastalığı ve tedavisi ile ilgili verdiği bilgilerde, Çukurova bölgesinin kanserin yoğun olarak görüldüğü bir bölge olduğunu ve bu bölgede her tip kanserin görüldüğünü ve hastaların çoğunun Adana ili içerisinde tedavi edilebildiğini belirtti. Çil kanser tipleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili yaptığı açıklamada; “Adana ili içerisinde kanser tedavisinin yapıldığı üç dört büyük merkez var, Adana Numune Araştırma Hastanesi bu merkezlerden biri. Son beş yıl içerisinde hasta yoğunluğu çok fazla artan, tedavisinin yoğun olarak yapıldığı bir eğitim ve tedavi merkezi kliniğimiz. Tabi kanser çok sık görülüyor. Amerika Birleşik Devletlerinde Koordinasyonel hastalıklardan sonra ölüme neden olan hastalık. Görülme oranının artması ile birlikte tedavi olanakları da çok arttı. Tabi görülme oranının artmasının nedenleri birçok faktöre bağlı. Özellikle beslenme alışkanlığındaki kötüleşme, obezitenin artması, toksit maruziyetinin artması kanser görülme oranını direkt etkiliyor. Bunun yanında birçok farklı nedende var. Tabi kanserde erken dönemde yakalanan olgularda hastalıktan tamamen kurtulmak çoğunlukla mümkün oluyor. Tarama yöntemleri çok önemli. Bunun içinde iyi bir tedavi merkezinde yapılması gerekiyor. Burada cerrahi çok önemli, onkolojik cerrahi yapılması lazım. Sıklıkla kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi seçenekleri veya diğer tedavi seçenekleri kullanılabilir ama son yıllarda kemoterapide de çok büyük bir değişim var. Akıllı ilaçlar denilen kabaca o şekilde tarif edilen hedef tedavi ajanları kullandığımız ilaçlardır. Bunların ne gibi yararı var, onlar daha spesifik kanser hücresini direk son hücreye etki edebilen tedavi seçeneklerini oluşturuyor. Yan etkileri oldukça az, kullanım oranı birçok kanserde son yıllarda arttı.

‘Kanser artık korkulacak bir hastalık değil, yönetilebilir bir hastalık’ yaklaşımını oluşturmak istiyoruz. Hastalığı ilerlemiş hastalarda bile hastaları uzun süre yaşatabiliyoruz, tabi her konforda bunu bozmadan sağlamaya çalışıyoruz. Biz ilerlemiş kanser hastalığını yönetilebilir hastalık olarak görüyoruz. İl merkezlerinde tedavilerin yapılması gerekir, cerrahilerin onkolojik cerrahi tecrübesi olan hekimlerce yapılması gerekiyor. Ana merkezlerde mutlaka kemoterapilerin uygulanması gerekiyor, burada da bizim hastanemiz bu konuda bölgenin en önemli hastanelerinden biri. Tabi gelişmişlikle kanserin görülme oranında artış var. Artık mutlaka erken teşhisin sağlanabilmesi için bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor. Erken tarama merkezleri, KETEM gibi Sağlık Bakanlığımızın tarama merkezleri var, mutlaka halkımızın buralarda erken teşhise yönelik değerlendirmeleri yaptırması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Doçent Doktor Timuçin Çil, beslenmenin de çok önemli olduğunu ve iyi yapılması gerektiğini söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here