‘Önce Kendiniz Sonra Kentiniz’

0
85

Stratejik Yerel Yönetişim Projesi Kapsamında Sosyo Ekonomik Harita Çalıştayı Başladı

İskenderun’un pilot kentler arasında yer aldığı Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapsamında, Sosyo ekonomik harita çalıştayı başladı. Pazartesi günü başlayan toplantının devamı bugün yapılacak.

Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek,  Belediye Meclis Üyesi Ahmet Birsel Aktaş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum örgütleri yöneticileri, belediye personeli katıldı.

Slayt desteği ile düzenlenen toplantıda konuşan Stratejik Planlama Uzmanı Ali Ercan Özgür, projenin 26 kentte yürütüldüğünü belirterek; “Bu kentlerden biri İskenderun. Biz 26 kente pilot kent diyoruz. Üç aşamalı çalışma yürütmeye çalışıyoruz” dedi.

26 kentte çeşitli birimlerle görüşmeler yaparak veri toplamaya çalışıldığını anlatan Özgür, verilerin mekana dayalı olarak mahalle bazında haritalamaya çalışıldığını ifade ederek; “Mevcut stratejik planlar ve faaliyet raporları üzerine bir çalışma yapıyoruz. Tüm bunlardaki temel amaç kentlerde hazırlanan stratejik planların bilgiye dayalı bir taban oluşturması ve onun üzerine hedefler konulması üzerine” diye konuştu.

Yerel yönetimlerin etkinliğinin arttıkça demokrasinin de daha fazla kökleştiğini ifade eden Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Belediyenin hizmetleriyle halkın yaşam kalitesini ve mutluluğunu arttırmak, halkın ihtiyaçlarını belirleyerek, geniş toplum katmanlarına dönük çalışma yapmanın amaçlandığını söyledi.

28 Mahalleye Eşit Hizmet Verdik…

Churchill’in ‘Binaları biz şekillendiririz, binalar bizi şekillendirir, kentleri biz şekillendiririz kentler geleceğimizi şekillendirir’ sözünü anımsatan Başkan Civelek; “Bu söz çok doğru. Göreve başladığımızda kentin sosyoekonomik bir tablosunu çıkartmaya çalıştık. Kentimizi yaşayan bir organizmaya benzettik. Eğer beyin rahat değilse organlar da fonksiyonunu yerine getiremiyor. Toplumun rahatlamasında en önemli faktör adalettir. Yani kentte eşit hizmet vermektir. Adaleti sağladığınızda toplum rahatlıyor. Biz birinci derecede buna önem verdik,  28 mahalleye eşit hizmet verdik. Halkımıza eşit davrandık” şeklinde konuştu.

Yeni imar planının tamamlanmak üzere olduğunu, trafik ulaşım planının yapıldığını belirten Belediye Başkanı Civelek, kentimizde bisiklet kültürünün yeniden hayata geçirileceğini kaydederek; “Kültürünü, tarihini bilmeyen toplumun geleceği de karanlıktır. Sit Alanlarını Koruma amaçlı imar planı yaptık. Tarihi yerleri imar planına geçirdik. Plansız yapılan hiçbir şeyin devamı olmuyor. Bu planlı çalışmalar bizden sonrakiler için yol haritası olacak” diye konuştu.

Belediye Başkanı Yusuf Civelek, pilot uygulama olarak şehir merkezinde hizmete giren Yaşlılar Şefkat Evinin birçok mahallede kurulmasının planlandığını söyledi. Gençlere spor alanları yapıldığını, yaklaşık 17 park yapıldığını anlatan Belediye Başkanı Civelek, yeşil alanların kişi başı 10 metrekare olması gerekirken bu yapılan parklara rağmen yeşil alanların bir metrekarenin altında kaldığını ifade etti.

Balığın beslenmede önemine değinen Belediye Başkanı Civelek, şehrin merkezinde çok katlı otopark üstü balık pazarı yapılacağını belirterek; “Balıkçı esnafımız buna çok sevindi. Halkımız da balığa rahat ulaşacak. İskenderun tekrar deniz kenti olma özelliğini kazanmış olacak” diye konuştu. Kentimizin yol haritasının çizildiğini, bu yolda epey mesafe kat edildiğini anlatan Belediye Başkanı Civelek, eksikliklerin elbette olacağını, önemli olanın bu yolda yürümek olduğunu belirterek “Biz bu yolda ilerliyoruz” dedi.

Yeni Okul Kampus Alanı Oluşturuyoruz

Belediye tarihinde ilk kez okul müdürleriyle toplantı yapıldığını, belirlenen acil eksikliklerin imkanlar dahilinde giderildiğini anımsatan Başkan Civelek; “Yeni İmar planında yeni okul kampus alanı oluşturuyoruz. Okul kampus alanıyla okullar hem güvenli, hem daha ekonomik olacak. Hem de ulaşım problemi ortadan kalkacak” diye konuştu.

Kentimize 2005 yılında geldiğini anlatan Stratejik Planlama Uzmanı Ali Ercan Özgür de, İskenderun’da değişimin fark edildiğini, sahil düzenlemesiyle sahilin güzelleştiğini ifade ederek; “O yıllarda sahil kentten çok kopuk gelmişti. Şimdi ise iskelenin civarını, sahili gezdik. Çok güzel olmuş. İskenderun’a hayran kaldım. Değişimi fark ettim. Emeğinize sağlık” dedi.

Çocukken kamp yapmak amacıyla İskenderun’a geldiğini anlatan Eğitim ve Etkinlik Uzmanı Asmin Kavas Urul, “İskenderun’daki değişimden büyülendim. Kent bilimcisiyim ilçede yürüyence kendinize önem verildiğini hissediyorsunuz. İnsanın kendini kente ait hissetmesinin en önemli noktası kendine ait aidiyet duygusu. Siz ona ne kadar önem veriyorsanız işte o kadar kente önem veriyor. Biz bu nedenle ‘önce kendiniz sonra kentiniz’ dedik” şeklinde konuştu. TÜİK verilerine değinen Urul, İskenderun’un nüfus bakımından genç bir ilçe olduğunu ifade etti.

Toplantının ikinci bölümü, 26 Mart Salı günü Belediye Meclis Salonunda 09.30-16.30 saatleri arasında devam edecek.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here