Mustafa Uyan; “Devlet, Bütün Emeklilerine Eşit Gözle Bakmalıdır”

0
130

tüed açıklama1TÜED 2015 Yılı Başkanlar Kurulu Toplandı ve Sonuç Bildirisi Açıklandı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan, 30-31 Ağustos’ta Ankara’da toplanan Başkanlar Kurulu’nda, memur emeklilerinin aylıklarına yapılan zammın işçi ve BAĞ-KUR  emeklilerine de yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

Başkanlar Kurulu toplantısı ve bildirisi hakkında bilgi veren Şube Başkanı Mustafa Uyan özetle; “TÜED Başkanlar Kurulu, emeklilerin sorunları başta olmak üzere güncel  ekonomik ve sosyal konuları değerlendirmek üzere 30-31 Ağustos’ta Ankara’da  toplandı. Toplantıda söz alan şube başkanları, bölgesel sorunları ve emeklilerin  karşılaştığı konuları gündeme getirdiler. Toplantının sonuç bildirgesinde, bu yıl SSK ve BAĞ-KUR emekli  aylıklarına yapılan zamların emeklilerin geçim koşullarında bir iyileştirme  sağlamadığı belirtilerek, buna karşın memur emeklilerine kamu çalışanları toplu  sözleşmesiyle elde edilen hakların aynı şekilde uygulandığı anımsatıldı” dedi.

Uyan, emeklilere yönelik farklı zam uygulamalarının emekli aylıkları  arasında farklılığa yol açtığını vurgulayan TÜED Başkanlar Kurulunun, sonuç  bildirgesinde şu ifadelere yer verildiğini kaydetti; “SSK ve BAĞ-KUR emeklileri altı aylık TÜFE artışına mahkûm edilirken,  memur emeklilerinin aylıklarına kamu çalışanları toplu sözleşmesiyle önemli  artışlar yapıldı. Görülüyor ki yüzdeli artışlar mevcut eşitsizliği katlayarak  büyütüyor. Bu nedenle emekli aylıklarına eşitlikçi bir düzen getirecek şekilde  seyyanen artışlara geçilmelidir. 1 Temmuz 2015 itibarıyla 6645 sayılı Kanunla SSK  ve BAĞ-KUR’dan aylık alanlardan 1.000 liranın altında olanlara 100 lira, 1.000-1.100 lira arasında aylık alanlara ise 1.100 lirayı geçmemek üzere 100 lira artış yapıldı. 1 Eylül 2015 itibarıyla memur emekli aylıklarına ise hiçbir ayrım  yapılmadan 100 lira artış uygulanacak. Bu ikili artış sistemi, 2008 sonrasında aylıkları giderek düşen SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yönelik ayrımcı bir  uygulamaya dönüşmüştür.”

Yeni Bir İntibak Yapılması Gerekir

Başkan Uyan, değerlendirmesinin devamında ise; “TÜED Başkanlar Kurulu, emekli aylıklarındaki eşitsizliklerin ve 2000 sonrası emekli olanların  aylıklarındaki kayıpların giderilmesi için en kısa sürede yeni bir intibak  yapılması gerektiğini savunmuş ve işçi ve BAĞ-KUR’lu  emeklilerin ek ödeme dâhil taban aylıklarıyla, memur emeklilerinin taban  aylıkları arasındaki makas, Sosyal Sigortalar tarihinde hiç görülmedik bir  şekilde tam iki katına çıkmıştır. Her şeyden önce, bütün emekliler için ortak bir  alt sınır aylığı getirilmeli” yönünde karar almıştır. Başkanlar Kurulumuz, devletten bütün emeklilere eşit bir gözle bakmasını istemiş, yeni yapılacak değerlendirmeyle yıl sonundaki artışların  kıyaslanarak SSK ile BAĞ-KUR emeklileri aleyhine oluşan farkların aylıklara yansıtılmasını talep etmiştir” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here