“Muhalif Gruplarla Ülkemiz Arasında Bir Anlaşma Yapılmış mıdır?”

0
56

mevlüt dudu (10)CHP’li Vekil Dudu, Suriye’deki Muhalif Gruplara Verilen Desteğin Amacını Sordu…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na, Suriye’de faaliyet gösteren muhalif gruplarla ülkemiz arasında herhangi bir işbirliği olup olmadığını sordu.

Konuyla ilgili Davutoğlu tarafından cevaplanması istemiyle meclise soru önergesi sunan Milletvekili Dudu, uluslararası basında yer alan haberlerde; El-Kudsu’l- Arabi gazetesine demeç veren Ulusal Koalisyon Üyesi Mişel Kilo’nun; Suriye’ye yaklaşık 500 milyon dolarlık silah geldiğini; çıkan ihtilaflar ve hercümerç içerisinde bu silahların kaybolduğunu bildirdiğini ve “Türkiye’den gelen silahlar, Türkiye’ye geri döndü ve orada satıldı. Irak’tan gelen silahlar da Irak’ta satıldı” dediğini hatırlattı.

Bu açıklamalar yapılırken bir yandan da Musul’da Konsolosluk personelinin hala rehin tutulduğunu ve halkın bilgisine sunulmuş bir açıklama da bulunmadığını kaydeden Vekil Dudu, muhalif gruplarla bir anlaşma yapılıp yapılmadığını, yapılmadıysa da bu gruplara neye göre yardım yapıldığını sordu.

Türkiye-IŞİD arasında her ne varsa buna bir açıklık getirilmesini isteyen Milletvekili Dudu, önergesinde şu soruarı sordu;

“1.Ülkemiz ile Suriye’de faaliyet gösteren muhalif gruplarla (özellikle IŞİD ile) herhangi bir işbirliği ve anlaşma bulunmakta mıdır? Varsa bu anlaşma neleri içermektedir?

2.Herhangi bir anlaşma yapılmadıysa, bu guruplara yapılan yardım ve destekler neye göre yapılmıştır?

3.Yapılan bu yardımların neleri içereceği nasıl belirlenmiştir?

4.Bu yardımlarla ilgili olarak uluslararası anlaşmalar ve uluslararası toplulukların aldıkları kararlar ne yöndedir?

5.Muhalif gurupları desteklemek için verilen yardımlardan ne kadarlık bölümü IŞİD’e gitmiştir?

6.Gönderilen yardımlar içerisinde silah ve mühimmat türü malzemeler  hangi kalemden ve ne kadarlık bir bütçe ile gönderilmiştir?

7.Suriye ile ülkemiz arasında son yıllarda yaşanmış olan gergin politikanın yumuşatılması ve bölgede söz sahibi olduğu belirtilen muhalif gurupların ülkemizde sorun çıkarmasına engel olmak amacıyla acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?

8.Hali hazırda ülkemiz ile Suriye arasında devam eden uluslararası ve askeri stratejik durum nedir?

9.Görüldüğü üzere, bir çok kereler, bir çok şekilde desteklenmiş olan muhalif guruplar, devam eden süreçte ülkemizi zora sokma konusunda yarışır duruma gelmiştir; özellikle IŞİD’e bu kadar yardım edilmişken, Musul’da konsolosluk personelinin halen rehin tutulmasının sebepleri nelerdir?

10.Özellikle silah ve mühimmat desteği verilmiş olan kişilerin ülkemiz vatandaşlarına yönelik sert tutumlarının sona erdirilmesi için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here