İhracatçıların Irak Sorunu Bakanlıklara Aktarıldı

0
94

akib-ırak sorunu1AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, İhraç Edilen Ürünlerin Ücretlerinin Alınamaması Sebebiyle, Takas Sistemi İle İhracatçıların Bir Nebze Rahatlatılması Gerektiği Konusunda Öneride Bulundu…

Ankara’da Ekonomi Bakanlığı’nda, Irak’a gerçekleştirilen ihracatta yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili kamu kurum-kuruluşlarının yetkilileri ve Türkiye Müteahhitler Birliği, UND, TOBB, TİM gibi kurumların temsilcileri ve Irak’a yatırım yapan büyük firma temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda; Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ni ise AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Soylu ve AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin temsil etti.

Toplantıda söz alan AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ikinci sırada olan Irak’a, 2013 yılında 12 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğini ifade ederek; “Irak Akdeniz İhracatçı Birlikleri için de çok önemli bir pazar. Bu sebeple Irak’ta yaşanan iç karışıklık, bölgemiz ihracatçılarını da tedirgin etmektedir” dedi.

Gümrük kapılarındaki yığılmaların da ihracatçıları olumsuz etkilediğine değinen Ateş, ihraç edilen ürünlerin ücretlerinin alınamaması sebebiyle, takas sistemi ile ihracatçıların bir nebze rahatlatılması gerektiği konusunda öneride bulundu.

Toplantıda tüm katılımcıların sorunlarını birebir dinleyen Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım; “Irak’a yapılan ihracatın ülkemiz ekonomisi için ne kadar büyük önem arz ettiğinin bilincindeyiz. Şu ana kadar Irak’a ihracatımızdaki yavaşlamayı dikkatle takip ediyoruz. Bu yavaşlamayı en aza indirgemek ve ihracatçılarımızın bu süreçteki sıkıntılarını bertaraf etmek adına çalışmalarımız devam etmektedir. Sizlerin de ortaya koyduğunuz öneriler doğrultusunda girişimlerde bulunarak, bu süreci en az hasarla atlatmayı ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

AKİB’den Gümrük ve Ticaret Bakanı’na Ziyaret

AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz ve AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı da makamında ziyaret etti.

Irak ve Suriye sınır kapılarında yaşanan sorunları aktarmak amacıyla gerçekleştirilen ziyarette, AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, mevcut yoğunluğun giderilmesi için yeni sınır kapıları açılması konusunda görüş bildirirken, takas yöntemiyle dış ticaret yapılabilmesi konusunda da destek beklediklerini belirtti.

Irak’a yapılan ihracatlar ile ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon içerisinde olduklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bölgedeki sorunları yakinen takip edip, gerekli tedbirleri aldıklarını dile getirdi.

Ekonomi Bakanlığı konuya sıcak baktığı takdirde takas yöntemiyle dış ticaret yapılmasını destekleyeceklerini söyleyen Bakan Yazıcı, gümrük kapılarının modernize edilerek yeni uygulamaların gümrüklere kazandırıldığını, yeni gümrük kapılarının da açılmasının ileriki dönemlerde söz konusu olabileceğini aktardı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here